Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Trodijelna kronika Hitler - Odbrojavanje do rata
Otkrijte priču o 18 mjeseci uoči Drugog svjetskog rata i to na radikalno drugačiji način – kroz oči samog Hitlera

Trodijelna kronika "Hitler - Odbrojavanje do rata"

Adolf Hitler i njegove nacističke postrojbe prešle su 12. ožujka 1938. godine njemačku granicu i ušle u Austriju. U tom je trenutku započelo odbrojavanje do Drugoga svjetskog rata. Rata kojega ne bi bilo bez Hitlerovih odluka i poteza koje je vukao u tom ključnom razdoblju.

Da bismo razumjeli kako se to dogodilo, moramo razumjeti njega. U seriji Hitler: Odbrojavanje do rata donosimo priču o tih 18 mjeseci, od 12. ožujka 1938. do 3. rujna 1939. godine, i to na radikalno drugačiji način – kroz oči samog Hitlera. Ekipa vodećih povjesničara mlađeg naraštaja istražuje što je Hitler činio iz dana u dana i iz tjedna u tjedan te otkriva kako je taj nasilnik, kockar i vrhunski manipulator doveo svijet na prag uništenja.

Prva epizoda istražuje Hitlerove početke i kako je postao popularan u Njemačkoj. Prati invaziju na Austriju i Hitlerove planove za preuzimanje cijele Čehoslovačke.

Druga epizoda bavi se Hitlerovim manipuliranjem Velikom Britanijom i Francuskom nakon invazije na Austriju i razrade planova za Čehoslovačku. Ta epizoda pobliže istražuje i jačanje antisemitizma u Njemačkoj i Kristalnu noć, kojom je započeo Holokaust.

U trećoj epizodi svijet već uviđa kakvu prijetnju predstavljaju Hitler i nacisti. Hitler se okrenuo Poljskoj, golemoj državi koju je smatrao idealnom za njemačku ekspanziju. U nadi da će odbiti prijetnju Francuske i Velike Britanije, u pripremi za napad na Poljsku Hitler je sklopio savezništvo sa Sovjetskim Savezom. Međutim, Francuzi i Britanci jasno su poručili da će bez obzira na sve podržati Poljsku. To nije odvratilo Hitlera, pa je napao tu državu, što je bio početak Drugoga svjetskog rata koji je zahvatio svijet.

Stručne komentare nude brojni povjesničari, među kojima su i prof. Saul David sa Sveučilišta u Buckinghamu, dr. Emma Butcher i dr. Paul Moore sa Sveučilišta u Leicesteru, dr. Claire Hubbard-Hall sa Sveučilišta Bishop Grosseteste, dr. Lisa Pine sa Sveučilišta London South Bank, Dronyeka Nubia sa Sveučilišta u Nottinghamu i dr. Joseph Cronin sa sveučilišta Queen Mary of London. Stručni doprinos dat će i voditelj i publicist James Holland, autor knjige Rat na zapadu, i prof. Frank Mcdonough, autor knjige Hitlerova godina.

Hitler: Odbrojavanje do rata premijerno pogledajte na programu Viasat History u subotu, 4. prosinca, u 21:00 sat.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala