Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Preminuo Žarko Potočnjak
Hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac iznenada je preminuo u 76. godini života

Preminuo Žarko Potočnjak

HRT prenosi kako je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Žarko Potočnjak iznenada je u četvrtak ujutro preminuo u Zagrebu u 76. godini, potvrdili su iz Glumačke družine Histrion. U veljači ove godine, na 75. rođendan, objavio je da se nakon više od pet desetljeća povlači s glumačke scene.

Odigrao je 250 scenskih uloga, oko 150 kazališnih premijera, te snimio 25 igranih filmova, a u njih deset imao je glavnu ulogu. Glumio je i u oko 30 televizijskih serija, a Lažeš Melita, Inspektor Vinko, Putovanje u Vučjak, Nad lipom 35, Najbolje godine, Počivali u miru, Crno-bijeli svijet samo su neke od njih. Zapažene filmske uloge ostvario je i u filmovima poput Duge mračne noći, Glembajevi i Vukovar se vraća kući.

Predavao je scenski govor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti i školi Libertas, a osnovao je i kazalište na svom imanju.

Rođen je 3. veljače 1946. u Pakracu. Otac Žarko i majka Erminija dosta su se selili tijekom rata, vjenčanje i rođenje sina zateklo ih upravo u tom slavonskom gradu.

Kao srednjoškolac, u Šibeniku je učio zanat drvene brodogradnje. Upisao je studij brodogradnje, no na njemu se zadržao samo pet mjeseci. Završio je Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost 1972. godine, a prvu profesionalnu ulogu odigrao je za vrijeme studija u filmu Prikupljanje hrabrosti, redatelja Eduarda Galića, stoji u Potočnjakovoj biografiji objavljenoj na stranici GK Gavella.

Sa Zlatkom Vitezom 1975. je osnovao glumačku družinu Rinoceros, koja je iste godine preimenovana u Histrione.

Snimio je više od 25 igranih filmova, a u njih 10 imao je glavnu ulogu. 2008. je godine proslavio 40 godina glumačke karijere, koja broji oko 150 odigranih kazališnih premijera i mnogobrojne osvojene nagrade, među kojima je i ona hrvatskog glumišta.

U povodu smrti Žarka Potočnjaka večeras će se na HTV2 u 21 sat emitirati hrvatski film Ajmo žuti.

M.M.K.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala