Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Pozor, Neparožderi napadaju kina! Čuvajte svoje čarape!
"Neparožderi" je postao najgledaniji češki animirani film u povijesti češke kinematografije, a rađen je u hrvatskoj koprodukciji

Pozor, Neparožderi napadaju kina! Čuvajte svoje čarape!

Dugometražni animirani film Neparožderi (Lichožrouti), nastao u hrvatskoj koprodukciji, postao je najgledaniji češki animirani film u povijesti češke kinematografije, s prodanih preko 320.000 ulaznica. U domaćoj nas distribuciji očekuju već od 5. listopada.

Ovaj češko-slovačko-hrvatski film, u trajanju od 83 minute, temelji se na istoimenoj popularnoj dječjoj knjizi koju je napisao Pavel Šrut o suprotstavljenim bandama malih, simpatičnih bića, nevidljivih običnim ljudima, koji kradu jednu čarapu iz para. Knjiga je objavljena i u Hrvatskoj, u prijevodu Sandre i Alena Novosada i u izdanju Algoritma (2011.).

Neparožderi pričaju o malim bićima koja obitavaju po kućama i kradu ljudima čarape, tj. od svakog para odnesu samo jednu, ostavljajući ljude da u nevjerici traže svoju drugu čarapu. Ta mala bića su nevidljiva običnim ljudima, osim samotnjacima koji ih jedini mogu vidjeti.

Glavni junak filma je mali neparožder Hihić koji se nakon odlaska svog djeda mora pridružiti grupi neparoždera koju vodi njegov stric Padre i koji se skrivaju na tavanu kuće u kojoj živi i luckasti profesor Oto Soknović, koji svim silama želi dokazati svijetu da mali neparožderi postoje. Problem nastaje kada druga skupina neparoždera, zvani Kojoti, pokuša zavladati terenom koji kontrolira Padre i ukrasti njegovu zalihu čarapa. Naš junak Hihić nastoji pomoći i izboriti se za svoje mjesto u grupi, kao i pravo da ima vlastitu rodbinu.

Režiju filma potpisuje češka animatorica Galina Miklinova, produkcijska kompanija je Total HelpArt iz Praga koju vodi poznati češki producent i redatelj Ondrej Trojan, koproducent je Petr Horak iz Alkay Animation Prag, slovački koproducenti su Zuzana Mistrikova i Lubica Orechovska iz PubRes kompanije iz Bratislave, a hrvatski dio koprodukcije, vodi firma Filmosaurus Rex d.o.o. iz Zagreba, s koproducentom Arsenom Antonom Ostojićem i pridruženim producentom Hrvojem Vajićem.

Glazbu za film, koja je izvedena uz pomoć hrvatskih glazbenika i instrumentalista skladao je Mate Matišić, pisac i skladatelj. Film su sufinancirali Češka televizija, HBO te Hrvatski audiovizualni centar.

U hrvatskoj verziji filma neke od glasova su dali naši poznati glumci: Hihić je Ronald Žlabur, Goran Navojec kao Padre, Profesoru glas daje Žarko Potočnjak, Čakija Dralon je Fabijan Pavao Medvešek, spikerica i pjevačica je Maja Posavec dok Djedu svoj glas posuđuje Božidar Smiljanić.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala