Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Serija Najneobičniji predmeti nudi uvid u živote i umove naših predaka
Neki od najčudesnijih i najzagonetnijih predmeta na planetu sakriveni su u muzejima, laboratorijima i spremištima

Serija "Najneobičniji predmeti" nudi uvid u živote i umove naših predaka

Skriveni u muzejima, laboratorijima i spremištima diljem svijeta nalaze se neki od najčudesnijih i najzagonetnijih predmeta na planetu. Zahvaljujući najnovijim istraživanjima i tehnološkim postignućima, možemo ih istražiti kao nikada prije. Predmete proučavamo i analiziramo pomoću najnovije 3D grafike, usredotočujući se i na najsitnije pojedinosti te obnavljajući izgubljene i oštećene artefakte da bismo otkrili njihove tajne.

Jedan od takvih zagonetnih predmeta deformirana je hrpa korodirane bronce. U cijeloj povijesti arheologije nije pronađen sličan predmet. Iz temelja je izmijenio našu predodžbu o drevnom svijetu. Riječ je o „mehanizmu iz Antikitere“. Taj je 2000 godina star uređaj visok samo 33 cm. U njemu se nalazi zapanjujuća mreža od 38 međusobno povezanih zupčanika i prstenova, koji nevjerojatno precizno djeluju jedni na druge. U taj je čudesan mehanizam ugrađeno sve znanje koje je stara Grčka imala o svemiru. Od pronalaska prije stotinu godina arheolozi pokušavaju otkriti njegove tajne. Tko ga je izradio? Odakle dolazi? Na koji način djeluje? I o čemu je točno riječ? Najnovija istraživanja napokon mogu odgovoriti na ta pitanja.

U zaključanom ormaru Sveučilišta Yale nalazi se neobična srednjevjekovna knjiga – Voynichev rukopis – koja već stotinu godina zbunjuje povjesničare. Sačuvan je samo jedan njezin primjerak. Veličine je 23 x 15 cm, a njezinih je 240 stranica sačinjeno od telećeg pergamenta. Stranice su ispunjene nerazumljivim tekstovima. Djeluje poput nekog jezika, ali je li doista tako? Ili je možda riječ o srednjovjekovnom šifri? Najveći svjetski razbijači šifri i lingvisti već stotinu godina bezuspješno pokušavaju razotkriti njezine tajne. Mnoge su stranice prepune zagonetnih simbola i bizarnih ilustracija. Što sve to znači? Odakle dolazi? Koliko je knjiga stara? Najnovija istraživanja možda su otkrila skrivene putokaze u neobičnim crtežima koji bi nam napokon mogli objasniti cijelu zagonetku.

Vjetrovito polje u sjeverom Yorkshireu možda ne zvuči poput mjesta gdje biste očekivali da ćete pronaći izgubljeni svijet, no Star Carr pruža nam uvid u 11.000 godina star svijet prvih Britanaca. U tresetu Star Carra sačuvane su neobične jelenje lubanje. Pogledamo li bolje, vidjet ćemo da su lubanje temeljito obrađene. Rogovi su skraćeni, a uklonjeni su i dijelovi kostiju iz unutrašnjosti lubanja, na kojima je probušen i niz rupica. Arheolozi danas vjeruju da je zapravo riječ o pokrivalima za glavu nekih od najstarijih šamana na planetu. Lubanje nisu ostatak lovaca-sakupljača koji su jedva preživljavali, nego naprednog društva sa složenim sustavom vjerovanja. Čudesan su prozor u izgubljeni svijet koji je toliko star da, kada biste se vratili u prošlost sve do vremena egipatskih piramida, još uvijek ne biste bili ni na pola puta.

Emisiju Najneobičniji predmeti premijerno emitiramo na programu Viasat History, u ponedjeljak, 19. travnja u 20:05 sati.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2021 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala