Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Zlatni globus 2021. obilježile tehničke poteškoće i dirljivi trenuci
"Nomadland" i "Kruna" dominirali, Chadwick Boseman posthumno nagrađen, Daniel Kaluuya imao problema u govoru zahvale

Zlatni globus 2021. obilježile tehničke poteškoće i dirljivi trenuci

Foto: YouTube

Sinoć je održan 78. Zlatni globus, jedna od najprestižnijih nagrada za filmska i televizijska ostvarenja, a ceremoniju su, osim dobitnika, obilježile i neke dirljive te neobične situacije.

Pobjednici večeri su serije Kruna (The Crown) za najbolju dramsku seriju i Schitt's Creek za najbolju humorističnu seriju, te niskobudžetna drama Nomadland koja je proglašena najboljim dramskim filmom zbog čega je njezina redateljica Chloé Zhao ušla u povijest postavši tek druga žena koja je osvojila nagradu u kategoriji najboljeg redatelja (Barbra Streisand ju je dobila 1983. godine za Yentl).

Zlatne globuse obilježila je i tzv. promjena moći kad su u pitanju kina, mreže i streaming servisi pa je Netflix pobrao čak 10 glavnih nagrada (The Queen's Gambit osvojila je nagradu u kategoriji najbolji TV film ili mini serija te Anya Taylor-Joy za najbolju glumicu kategoriji najbolji TV film ili mini serija), a Amazonov Borat Subsequent Moviefilm proglašen je najboljim filmom u kategoriji komedija ili mjuzikl.

Andra Day proglašena je najboljom glumicom u drami za The United States vs. Billie Holiday, Rosamund Pike najboljom glumicom u komediji ili mjuziklu, najboljom sporednom glumicom u filmu proglašena je Jodie Foster, a najbolji film na stranom jeziku je Minari. Mark Ruffalo (Istina o mom bratu / I Know This Much is True) najbolji je glumac, a John Boyega najbolji sporedni glumac u TV filmu ili mini seriji (Malena sjekira / Small Axe). Josh O'Connor, Emma Corrin i Gillian Anderson (najbolja glumica, glumac i sporedna glumica u dramskoj seriji) osvojili su nagrade za seriju Kruna, a Catherine O'Hara za Schitt’s Creek (najbolja glumica u humorističnoj seriji).

Jedno od iznenađenja večeri bio je Apple čija je humoristična serija Ted Lasso donijela Zlatni globus Jasonu Sudeikisu za najboljeg glumca u humorističnoj seriji. Streamingu Disney+ pripale su dvije nagrade za animirani film Duša (Soul) koji je trebao biti prikazan u kinima, ali je zbog pandemije u nekim zemljama premijerno krenuo na streamingu.

Osim same dodjele nagrada, nije se mogla zaobići ni kontroverza oko Hollywood Foreign Press Association (Udruženje hollywoodskih stranih novinara), udruženja koje prati američku filmsku industriju, da od 87 članova nijedna osoba nije Afroamerikanac te navodi da među postojećim članovima vlada korupcija. Voditeljice Tina Fey i Amy Poehler odmah su komentirale tu kontroverzu nakon čega je troje članova HFPA-e objavilo kako su svjesni da moraju poraditi na nekim stvarima.

No, tek neki dobitnici nagrada osvrnuli su se na tu problematiku pa je tako Daniel Levy (Schitt's Creek) u govoru spomenuo kako se nada da će sljedeće godine biti više različitosti, a Sacha Baron Cohen (Borat) u govoru zahvale za najboljeg glumca za komediju ili mjuzikl bio je direktan kad je zahvalio isključivo bijelom Hollywood Foreign Press Association.

No, unatoč kontroverzama nagrade je primilo dosta Afroamerikanaca, pa tako i posthumno Chadwick Boseman za najboljeg glumca u drami (Ma Rainey’s Black Bottom). Chadwick Boseman time je postao tek druga osoba koja je posthumno dobila nagradu u ovoj kategoriji. Dirljivi govor zahvale održala je njegova supruga Simone Ledward Boseman: "On bi zahvalio Bogu. Zahvalio bi svojim roditeljima. Zahvalio bi svojim precima na njihovom vodstvu i njihovim žrtvama. Rekao bi nešto lijepo, nešto nadahnjujuće, nešto što bi u svima nama pojačalo onaj glasić koji nam govori 'Ti to možeš', koji nas tjera naprijed, koji te vuče da i dalje radiš ono za što si stvoren u točno ovom trenutku u povijesti." Zahvalila je i njegovim glumačkim kolegama, redatelju, Netflixu, mentoru Denzelu Washingtonu i mnogim drugima.

Budući da ceremonija nije održana uživo već preko Zooma bilo je i nekoliko poteškoća, a najviše je odjeknulo kad je prvi pobjednik večeri Daniel Kaluuya osvojio Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u filmu (Judas and the Black Messiah) te je tijekom pobjedničkog govora dolazilo do tehničkih smetnji i Kaluuya kao da je bio utišan. Iako je isprika odmah upućena i Kaluuya je uz zafrkanciju nastavio dalje, gledatelji nisu bili impresionirani ovakvim gafom produkcije.

Iako su neki naslovi i glumci ostvarili neočekivanu pobjedu, neki su proglašeni gubitnicima večeri. na primjer, Mank Davida Finchera imao je najviše nominacija, njih šest, a nije dobio niti jednu nagradu. Drama Promising Young Woman koja je hvaljena i od kritičara i od publike imala je četiri nominacije i smatralo se da će Carey Mulligan osvojiti Zlatni globus – i taj naslov ostao je bez ijedne nagrade.

Popis svih dobitnika i nominiranih pogledajte na ovoj poveznici.

D.Ž.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala