Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Večeras gledajte prijenos 92. dodjele Oscara
HRT od 1:30 sati izravno prenosi dodjelu najprestižnije američke i svjetske filmske nagrade Oscar

Večeras gledajte prijenos 92. dodjele Oscara

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvom programu u ponedjeljak 10. veljače s početkom u 1:30 sati izravno prenosi dodjelu Oscara, najprestižnije američke i svjetske filmske nagrade koja će se ove godine održati po 92. put.

Dodjela zlatnih kipića održat će se u Hollywoodu u Los Angelesu, a prijenos počinje kratkim predstavljanjem ovogodišnjih kandidata za nagradu te dolaskom zvijezda na crveni tepih, nakon čega HRT slikom ulazi u Dolby Theatre na ceremoniju dodjele Oscara. Urednica prijenosa je Branka Papić, a voditelji koji će cijelu noć iz studija HRT-a prenositi i komentirati sva događanja povezana s dodjelom bit će filmski kritičar i sveučilišni profesor Boško Picula, modni kritičar Nenad Korkut te Alemka Lisinski. Redateljica prijenosa na HRT-u je Sanja Aničić.

Ovogodišnja dodjela bit će posebno zanimljiva i to zbog nekoliko razloga; naime, riječ je o kalendarski dosad najranijoj dodjeli priznanja Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti koja se ovoga puta upriličuje na početku veljače, nakon što je godinama održavana krajem istog mjeseca ili čak početkom ožujka. Također, ovo je jedna od najizjednačenijih utrka za Oscara u posljednje vrijeme. Među devet naslova nominiranih u kategoriji najboljeg filma jedno ostvarenje ima ukupno jedanaest nominacija, njih tri deset, četiri šest, a preostali film četiri, što će svakako doprijeniti neizvjesnosti ovogodišnje dodjele.

Popis predvodi psihološki triler Joker redatelja Todda Phillipsa u čijem je središtu naslovni i ujedno najpoznatiji Batmanov protivnik iz stripova i filmova o Čovjeku-Šišmišu. U kategoriji najboljeg filma tu je i akcijska ratna drama 1917 o podvigu dvojice britanskih vojnika na francuskom ratištu u Prvom svjetskom ratu redatelja Sama Mendesa. Deset nominacija imaju humorna drama Bilo jednom u Hollywoodu redatelja Quentina Tarantina koji bi lako mogao osvojiti novu nagradu za najbolji izvorni scenarij te kriminalistička biografska drama Irac u režiji veterana Martina Scorseseja.

Šest nominacija ima i obiteljska drama Bračna priča čiji je redatelj Noah Baumbach, zatim nova ekranizacija romana Louise May Alcott Male žene redateljice Grete Gerwig te ratna tragikomedija Jojo Rabbit u režiji Taike Waititija. U skupini naslova nominiranih u kategoriji najboljeg filma je i sportska biografska drama Izazivač: Le Mans '66. redatelja Jamesa Mangolda.

Uz Sama Mandesa Oscaru za najbolju režiju nadaju se i Todd Phillips, Quentin Tarantino, Martin Scorsese te Bong Joon-ho. Glede glumačkih kategorija, Joaquinu Phoenixu konkuriraju Antonio Banderas (Tuga i slava), Leonardo DiCaprio (Bilo jednom u Hollywoodu), Adam Driver (Bračna priča) i Jonathan Pryce (Dvojica papa), dok se u kategoriji najbolje glavne ženske uloge natječu Renée Zellweger (Judy), Cynthia Erivo (Harriet), Saoirse Ronan (Male žene), Charlize Theron (One su bombe) i Scarlett Johansson (Bračna priča) koja je istodobno nominirana i u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge za film Jojo Rabbit.

Boško Picula naglašava kako će biti riječ o veoma izjednačenoj utrci među favoritima. „Ipak, određenu prednost ima akcijska ratna drama 1917 s ukupno 10 nominacija čiji je redatelj Sam Mendes također favorit. Baš kao i Joaquin Phoenix u kategoriji najbolje glavne muške uloge u filmu Joker koji ima najviše, jedanaest nominacija. U kategoriji najbolje glavne ženske uloge favoritkinje su Renée Zellweger za film Judy i Scarlett Johansson za film Bračna priča, a Oscara bi napokon mogao dobiti i Brad Pitt za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Bilo jednom u Hollywoodu“, rekao je Picula.

Nenad Korkut i ove je godine zadužen za komentare odjevnih kombinacija na zvijezdama, no kad počne sama ceremonija dodjele, uključit će se u raspravu o nagrađenima. Slaže se kako će ove godine biti posebno napeto.

Hrvatska radiotelevizija uoči dodjele Oscara započela je sa prikazivanjem ciklusa filmova dobitnika Oscara kao uvodom u ovogodišnju dodjelu.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala