Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Na televiziji: Pop kultura?
Gdje su nestali Hit Depo, Cro Pop Rock, Top DJ Mag, Metalmanija, Izvan struje, Večeras s vama, Pravo vrijeme, Crno bijelo u boji...?

Na televiziji: Pop kultura?

Piše: Dubravko Jagatić

Jednom davno, krajem 80-tih godina, strani su koncerti u Hrvatskoj još uvijek bili rijetkost pa je i gostovanje nekog stranog rock benda bilo popraćeno prigodnom televizijskom reportažom. Početkom 90-tih, hrvatska je televizija imala u svom programu cca. 15-tak zabavno glazbenih emisija (Hit Depo, Cro Pop Rock, Top DJ Mag, Metalmanija, Izvan struje, Monoplus, Večeras s vama, Pravo vrijeme, Električni cowboy, Crno bijelo u boji, HR Top 20…) pa je i informacija o događanjima na sceni i u pop kulturi bilo i više nego dovoljno.

Istovremeno, u Zagrebu kao i u drugim hrvatskim gradovima, događa se čitav niz koncerata i događaja iz oblasti pop kulture koji žude za prikladnom informacijom. Kako kroz najavu tako i kroz komentar nakon održanog događaja da ne kažemo eventa. Drugim riječima, klubovi su ispunjeni vrhunskim inozemnim izvođačima, sjajnim glazbenicima, fantastičnim nastupima, jedinstvenim promocijama, predavanjima, galerije nude originalne izložbe iz oblasti pop kulture… Domaće glazbene zvijezde snimaju nove albume, priređuju velike i male koncerte, osnivaju nove grupe, gostuju u inozemstvu, snimaju spotove, slave godišnjice, a sve to skupa televizije ne prate. U najboljem slučaju poprate dogodi li se tom prigodom kakav skandal, preljub, trač ili nesreća.

Gdje je nestao interes za kvalitetnim sadržajem? Gdje je nestala potreba da se najave iznimna glazbena događanja i inozemna gostovanja? Gdje su nestali kompetentni urednici? Gdje je nestao interes za pop kulturu?

Nema nikakvog razloga vjerovati da bi emisije takvog informativnog sadržaja, u prikladnom televizijskom terminu (ne ujutro od 7 do 9 sati niti od 14 do 15 sati već u nekom večernjem terminu) bile gledane pa čak i vrlo popularne što automatski znači i marketinški profitabilne. Čak da stavimo po strani komercijalne televizije, zašto programska politika nacionalne tv kuće ne ponudi tu minimalnu edukacijsku dozu plasirajući pravovremenu informaciju dokonim klincima koji bi možda otišli pogledati i doživjeti nešto kvalitetno da znaju kada i gdje, ne zanemarujući roditelje čiji interes možda poraste ili se obnovi, prisjećajući se kako su puno više toga znali što se događa na sceni i u kojem smjeru ide pop kultura, kada je bilo svih tih glazbeno informativnih emisija u programu HTV-a još krajem prošlog stoljeća.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #3
    0 0
    gorlock gorlock @ 26.2.2009. 17:42

    Hit Depo, Cro Pop Rock, Top DJ Mag, Metalmanija, Izvan struje, Monoplus, Večeras s vama, Pravo vrijeme, Električni cowboy, Crno bijelo u boji, HR Top 20…

    Da lijepo je bilo prisjetiti se svih ovih emisija makar čitajući, neke od spotova i priloga nekih od ovih emisija imam snimljene na VHS-u.

    Tu i tamo na nekim regionlaniom televizijama možemo pronaći jedva sličnu emisiju ovima navedenima.

    Na Z 1 ide primjer neka heavy metal emisija - Bože sačuvaj, ne znam niti kako se zove koliko je kvalitetna.

    A ne znam, možda opet bude nekad, možda netko i ovo pročita.

  • #2
    0 0
    gor gor @ 26.2.2009. 15:59
    Zbilja je nevjerojatno da nema takvih emisija. Možda Tv kuće misle da smo totalno zaglupili i da uopće ne treba predstavljati ovakav oblik kulture, koja je priznajmo, ipak najbliža širokom krugu ljudi. Dobro si rekao i marketinški vrlo zanimljiva te je sve to još puno gluplje. Vratiti ću se na jedan svoj nedavni komentar i reći da je problem u tome što nekvalitetni ljudi (po baki i stričevima) rade tamo gdje im nije mjesto, a kvalitetni koji bi mogli nešto napraviti ne mogu doći u priliku. Za takve sadržaje bi ljude trebali i nešto raditi, a ne samo razrađivati tračeve. Komercijalne televizije još i shvaćam, ali HTV... Zašto mi, fakat, plaćamo pretplatu.
  • #1
    0 0
    IMBA imba @ 26.2.2009. 14:59
     slažem se, pravo je žalosna ovakva današnja situacija gdje se guraju samo tračevi i skandali, a sve drugo je stavljeno po strani.   Naravno, za narodnjačke koncerte se uvijek može sve znati na vrijeme.
Pogledaj sve komentare (3)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala