Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Razorna drama Nepoznata djevojka u poznatoj borbi za malog čovjeka u kinima
Kad odrastemo, želimo biti kao braća Dardenne

Razorna drama "Nepoznata djevojka" u poznatoj borbi za malog čovjeka u kinima

Braća Dardenne. Belgijski tandem vezan krvno i profesionalno. Stariji Jean-Pierre ima 66, a mlađi Luc 63. Nekoć su lutali glumačkim vodama i snimali dokumentarce, a danas razornim dramama 'komentiraju' društvo. Oni su 'dobri duhovi' recentne europske kinematografije, koji i kad ne briljiraju, ostavljaju 'važne filmove' koji zvone na uzbunu. Nagrade se lijepe na njih, sigurno su 'pošteno' podijelili dvije Zlatne palme (1999. za film Rosetta, a šest godina kasnije za Dijete), a filmski se svijet nada da će upravo oni biti prvi u povijesti koji će se, zasluženo, domognuti i treće, koja im je za dlaku izmaknula za Dva dana, jedna noć, no Marion Cotillard je nominirana za Oscara. Godine 2008. u Cannesu slave nagradu za najbolji scenarij za Lornina šutnja, a 2011. čeka ih Grand prix žirija za film Dječak s biciklom. Ugled im raste, publika ih cijeni, mjesto na filmskom Olimpu je popločeno.

Nepoznata djevojka se prvi put p(r)okazala u magičnom Cannesu gdje je zaradila nominaciju za Zlatnu palmu, a sada (od 18. svibnja) stiže na velika platna domaćih kina, sa francuskom zvijezdom u usponu Adèle Haenel (Water Lilies, Les Combattants), za koju Sight&Sound tvrdi da hipnotizira.

U tipičnoj maniri režijskog prosedea by Dardenne brothers, odnosno stila 'manje je više' i 'bez filtera' molim, kamera 'diše za njenim vratom', dajući duboki uvid u njena psihološka i emotivna stanja. Ona glumi mladu liječnicu Jenny Davin kojoj jedna naizgled mala odluka danas drastično mijenja sutra. U kasnim večernjim satima ne otvori afričkoj djevojci koja joj pozvoni na vrata ordinacije, jer je gotovo radno vrijeme i ona od umora jedva stoji na nogama. Sljedeće jutro šokira je vijest da je ta djevojka pronađena mrtva, a policija je ne može identificirati. Kasno je za kajanje i 'što bi bilo kad bi bilo' pa Jenny izluđena osjećajem krivnje krene u akciju, saznati njen identitet i dostojanstveno je sahraniti.

„Žene su nam uvijek privlačne jer su borci. Nasilje muškaraca nad ženama započinje tako jer oni misle da su žene ranjive. U slučaju Jenny, nasilje nije njezin jezik. Ona se tijekom istrage suprotstavlja i snažno uzvraća“, objasnio je Jean-Pierre zašto uvijek biraju dame za glavne, pokretačke uloge, a Adèle ih je toliko 'opila' da su zbog nje mijenjali scenarij koji se 'črčkao' na vatrici dugih sedam godina i prvotno bio zamišljen sa starijom gospođom liječnicom.

Nepoznata djevojka, film koji je AV Club proglasio 'nevjerojatnim pogledom na ljudsku humanost vrijednim divljenja', pronicljiva je, intrigantna i psihološki kompleksna potraga za pitanjima osobne odgovornosti, ljudske pravde i krivnje, u kojoj dominira inteligentno poigravanje žanrom detektivskih drama i napetih trilera, empatično 'srce' koje kuca za male (nezaštićene) ljude i angažirani režijski DNK koji iska od gledatelja jednako tako angažirane neprospavane noći nakon kojih bi morale uslijediti (korjenite) promjene.

„Prije svega, moramo biti decentni. Ne smijemo misliti kako svojim filmovima upravljamo svijetom ili kako možemo utjecati na ponašanje ljudi. Svojim filmovima želimo potaknuti ljude da razmišljaju o svom ponašanju, moralnom ponašanju, političkom ponašanju. Želimo pokazati zamršenost situacije u kojoj se ljudi ponekad nađu. Ne radi se tu samo o dobru i zlu, ne poručujemo kako trebate raditi ovo, a ne smijete raditi ono. Mi u filmovima pokazujemo trenutak kada je netko spreman promijeniti se. Cilj ljudske vrste je da mijenja stvari, a mi u filmovima prikazujemo da se stvari mogu mijenjati“, složni su, kao i uvijek, Jean-Pierre i Luc Dardenne.

Upoznajte Nepoznatu djevojku braće Dardenne u kinu do vas (film je s prikazivanjem krenuo u četvrtak, 18. svibnja)!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala