Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Animacikl - pretvorimo Zagreb u Animafestovo platno
Danas od 19 sati se održava prvi Animacikl, a 27. Animafest Zagreb će se održati od 5. do 10. lipnja 2017.

Animacikl - pretvorimo Zagreb u Animafestovo platno

Pridružite se Animafestu ove subote 20. svibnja od 19 sati na Dubravkinom putu (park Tuškanac) na prvom Animaciklu – crtano-rekreativnom druženju koje slavi umjetnost animiranog filma, zdrav život i ciklokulturu. Neodoljivi spoj animacije, pedaliranja i pokretnih projekcija sastoji se od dvosatne vožnje gradom u biciklističkoj koloni koju predvode Zagreb Pedicab tricikli opremljeni projektorima. Animaciklirajte ili prošećite s nama: vozite li bicikl, tricikl, romobil ili ste lakog koraka, pridružite nam se na našoj ruti preko Frankopanske ulice, Trga maršala Tita i Cvjetnog trga.

Nakon što zagrebačke ulice i fasade pretvorimo u Animafestovo platno stižemo na Zrinjevac na tradicionalni predfestivalski Open Air piknik na kojem se od 21 sat prikazuju višestruko nagrađivani filmovi tematski vezani uz bicikle: Trojke iz Bellevillea (r. Sylvain Chomet), Moj Moulton i ja (r. Torill Kove), Velodrool (r. Sander Joon) i Otac i kći (r. Michaël Dudok de Wit). Kako bi ovo audiovizualno-fizičko druženje postalo prepoznatljivim Animafestovim uvodnim događanjem dođite u što većem broju na prvu crtanu biciklijadu. Program je nastao u suradnji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Velodrool, r. Sander Joon; Otac i kći, r. Michaël Dudok de Wit

27. Animafest Zagreb

Od 5. do 10. lipnja, s brojnim uvodnim događanjima od kraja svibnja, 27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb hrvatsku metropolu ponovno pretvara u svjetsko središte animacije. U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano više od 300 filmova, uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i ulicama. Od najboljih novih filmova do remek-djela prošlosti, Animafest Zagreb 2017 pokriva sva područja animiranog filma, dok je njegov tematski program usmjeren na vezu stripa i animacije.

Između više od 1600 pristiglih filmova iz 76 zemalja svijeta, 800 ih je konkuriralo za središnje Veliko natjecanje kratkometražnog filma. Kvalificiralo ih se 44, a u kontekstu nacionalnih kinematografija konkurencijom dominira Francuska, s 9 radova. Snažno su prisutne i Poljska, Njemačka, Kanada te SAD s po 3 filma, a zanimljivost godine predstavlja dobra zastupljenost idiosinkratičnih skandinavskih kinematografija. U konkurenciji je i 6 hrvatskih radova.

Možda i najzahtjevnija filmska forma uopće, dugometražni animirani film i ove je godine zastupljena na Animafestu s 9 raskošnih produkcija iz Kine, Japana, SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Švicarske, Belgije...

Natjecanje studentskog filma prozor je u sutrašnjicu animacije i prostor njezine potpune slobode. U njemu se kriju intenzivna, često radikalna djela mladih autora koje zanimaju teme seksualnosti i tijela (Summer's Puke is Winter's Delight, Klitoris, Mačkica, Odnos, Juliette, Strano tijelo), ženskih i transrodnih prava (Penelopa, Ljepotica), susreta s Drugim (Na različitim polovima), podsvijesti, opresije, nasljeđa, isključivanja, ironije (Ne baš ljudi, Koji je vaš smeđi broj?, Novi život) i humora (Gokurosama, Stol).

Nagrada za najbolju školu animacije bit će dodijeljena praškoj FAMU, kojoj se priređuje i posebna retrospektiva u programu Škole animacije, dok je druga institucija kojoj će se iskazati ta počast The Animation Workshop (TAW) iz Danskog Viborga. Sve projekcije Natjecanja studentskog filma besplatne su.

Ježeva kuća, r. Eva Cvijanović; Aerodrom, r. Michaela Müller

U Natjecanju hrvatskog filma može se, pored već navedenih domaćih filmova iz Velikog i Studentskog natjecanja, vidjeti i završetak znanstvenofantastične trilogije jednog od najvažnijih hrvatskih autora s presjecišta eksperimentalnog i animiranog filma Dalibora Barića Astronaut od perolaka te feministički film s estetikom videoigara Gamer Girl Irene Jukić Pranjić.

Na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) već od 23. svibnja prikazuju se trokanalni site-specific animirani radovi iz 11 zemalja u natjecateljskom programu Animation goes MSU!, a među izabranim autorima mnoštvo je "povratnika" koji su se tijekom višegodišnje suradnje Animafesta i MSU uspjeli najbolje prilagoditi specifičnim zahtjevima ovoga formata "animacije na otvorenom".

Mačkica, r. Renata Gąsiorowska; Summer's Puke is Winter's Delight, r. Sawako Kabuki

Naposljetku, za stjecanje punog dojma o aktualnom stanju suvremene svjetske animirane produkcije tu je i Svjetska panorama s filmovima koji svojom promišljenošću, kreativnošću i ljepotom nimalo ne zaostaju za onima iz natjecanja.

Animacija i strip koriste slične likovne jezike – pričaju kombinacijom crteža i dijaloga. Pa premda između ovih medija postoje i važne razlike, značajan se broj strip-autora okušao u animaciji, po predlošku grafičkih romana napravljeni su globalno uspješni animirani filmovi, a nemali broj strip-serijala nastao je nakon filmskih uspješnica.

Oproštaj, r. Leon Vidmar; Bo-Tuov bubanj, r. Ivana Guljašević

Na ovu središnju temu Animafesta 2017 nadovezuje se i retrospektivni program Majstori animacije u kojem se prikazuju opusi nizozemskog redatelja, glazbenika i vizualnog umjetnika Rosta te dobitnika Nagrade za životno djelo Animafesta 2017 Borivoja Dovnikovića – Borde, obojice istaknutih strip-autora i animatora. Tu su i hrvatski animirani filmovi iz 1969. godine.

Tradicionalni posebni i PRO programi uključuju animirane videospotove u izboru umjetničkog ravnatelja festivala Daniela Šuljića (Kino za uši), nominirane za nagradu Cartoon d'Or, Radionicu izrade računalnih videoigara te znanstveni skup Animafest Scanner IIII koji za cilj ima stvaranje sinergije teorijskog i praktičnog diskursa te susret i razmjenu ideja između autora animiranih filmova i znanstvenika. Skup se također bavi vezom stripa i animacije, ali i promjenama u svijetu festivala animacije, psihološkom tematikom i novim medijima. Ovogodišnja glavna predavačica je dobitnica Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2017. Maureen Furniss, američka autorica, povjesničarka i teoretičarka animiranog filma.

Mišo i Robin "Kampiranje", r. Denis Alenti, Vjekoslav Živković; Kraj reda, r. William Côgo

Kao i svake godine, Animafest Zagreb 2017 posebnu pažnju posvećuje svojim mladim i najmlađim posjetiteljima te njihovim roditeljima. Nudi im kvalitetne filmske sadržaje prilagođene njihovu uzrastu: zabavne i poučne radionice, Natjecanje filmova za djecu, bogat Obiteljski program te besplatne programe smještene u kulturne centre zagrebačkih četvrti (Animafest u Vašem kvartu).

Obitelji, djecu, ali i sve animacijske sladokusce razveselit će posebno naglašen Animafestov program izvan kinodvorana. Prije svega, tu je čak 7 Open Air evenata (27. svibnja, 3. – 8. lipnja) u parkovima Zrinjevac, Ribnjak, Gradec i Art Park s projekcijama filmova poput Perzepolis, Avril i izmišljeni svijet, Čarobna planina, Kraj igre, Corto Maltese u Sibiru, Late Night Work Club: Strangers, Divlje religije. Najdraži obiteljski kino-piknik Animafestovih posjetitelja i ove godine iščekuje njihove dekice i košarice s kojima stvara sjajnu festivalsku atmosferu.

Vidimo se na Animafestu 2017!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala