Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Danas počinje Animafest Zagreb 2024
Ovogodišnji Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb 2024 održava se od 3. do 8. lipnja

Danas počinje Animafest Zagreb 2024

Foto: Animafest

Danas počinje 34. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2024, koji se od 3. do 8. lipnja odvija u Kinu SC, Kinu Kinoteka, u Muzeju suvremene umjetnosti te na drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini gotovo 350 djela, gostuje 350 stranih autora, a uz prestižna natjecanja koja uključuju i dugometražne filmove tu su i veliki tematski blok posvećen humoru u animiranom filmu, retrospektive Phila Mulloya (izložba, masterclass, filmovi) i Krešimira Zimonića, češka animacija, Animafest PRO s 11. znanstvenim skupom Animafest Scanner i radionicom Rise & Shine, izložbeni program te Program za djecu i mlade.

Za Animafest 2024 prijavljeno je više od 1800 filmova iz 77 zemalja. Umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić na predstavljanju festivala naglasio je ekskluzivnost selekcije Velikog natjecanja kratkometražnog filma koju uspješno prođe manje od 4% prijavljenih radova (35 od preko 900). S posebnim zadovoljstvom Šuljić je istaknuo 6 hrvatskih djela u najjačim međunarodnim konkurencijama: Leptir Sunčane Brkulj, Žarko, razmazit ćeš dite! Veljka i Milivoja Popovića, Tri tičice Zarje Menart, Koke Petre Pavetić Kranjčec, Prozori s južne strane Eugena Bilankova i Tajni vrt Filipa Gašparovića Melisa. Natjecanje hrvatskog filma donosi, pak, 22 nova rada, među kojima su i novi filmovi Lucije Mrzljak, Hane Tintor te Thomasa Johnsona i Ivane Bošnjak, kao i tri izvrsne koprodukcije sa Slovenijom.

Žarko, razmazit ćeš dite!

Središnji retrospektivni program Majstori animacije posvećen je Philu Mulloyu (r. 1947.) – dobitniku Nagrade za životno djelo Animafesta 2024. Iako je kao nekadašnji student slikarstva i diplomant škole za film i TV prvobitno karijeru započeo kao redatelj igranih filmova, prema vlastitom je svjedočenju u animaciju „zagazio“ kasnih 80-ih jer mu je taj medij nudio mogućnost potpune slobode i autonomije u gradnji vlastitih svjetova. Stvarajući kratke animirane filmove pojednostavljenom tehnikom crtanja običnim crnim tušem i perom na bijelom papiru realizirao je stilski koherentan opus prepoznatljiv po grubom i sirovom izrazu, ekstremnom minimalizmu, crnom humoru, parodiji te beskompromisnom komentiranju „animalizirane“ ljudske prirode i društva. Uz retrospektivu 20 Mulloyjevih filmova, u Galeriji Kranjčar priređuje se ekskluzivna izložba 30 crteža i do sada neprikazanih filmova, a veliki majstor održat će i masterclass.

Natjecanje studentskog filma čine 42 djela (probrana od 850 prijava), a francuska škola La Poudrière, prepoznatljiva ponajprije po 2D crtačkim tehnikama, zaslužila je naslov najbolje škole animacije. Dva nova filma škole bit će prikazana u natjecanju, a brojne druge vidjet ćemo u tradicionalnoj pobjedničkoj retrospektivi. Na otvorenju Animafesta prvi će puta biti dodijeljena i nagrada ASIFA Student Award Međunarodne asocijacije animiranog filma, a primit će je Nikolina Žabčić za film Ma! Ljubav je boja!. Dvanaest kandidiranih filmova festival će prikazati u posebnom programu.

Adam se polako mijenja

U programu Velikog natjecanja dugometražnog filma čije će se središnje projekcije odvijati u večernjim satima u Kinu Kinoteka šest je impresivnih djela: Sultanin san (r. Isabel Herguera) koji djelomično adaptira indijsku feminističku utopiju iz 1905. godine, a dijelom se bavi traganjem mlade animatorice za ženskim principima; kanadski coming of age Adam se polako mijenja (r. Joël Vaudreuil) temeljen na karikaturalnom stilu i priči o mladiću na kojega uvrede fizički utječu (pobjednik festivala u Ottawi); animirani dokumentarac Pelikan plava (r. Lászlo Csáki) o grupi mladih krivotvoritelja karata nakon pada komunizma u Mađarskoj 1990-ih koji bi hrvatskoj publici mogao biti iznimno zanimljiv; raskošna dječja bajkovita fantazija Široko i kraljevstvo vjetrova Benoîta Chieuxa u stilu franko-belgijske škole (Nagrada publike u Annecyju, za uzrast 8+), Linda želi pile! Sebastiena Laudenbacha i Chiare Malte, rad usmjeren na dinamičan odnos majke i kćeri (pobjednik Annecyja i CineKida, dobitnik nagrada César i Lumiere nominiran i za Europsku filmsku nagradu, za uzrast 8+); Feniks: Sjećanje na cvijet Shojira Nishimija, spektakularni znanstvenofantastični anime, adaptacija mange legendarnog Osamua Tezuke koji ju je smatrao svojim životnim djelom.

U retrospektivnim programima Animafesta 2024 zaslužno mjesto pripada i jednom od posljednjih velikana Zagrebačke škole crtanog filma i hrvatskog stripa Krešimiru Zimoniću, dok će noviji radovi afirmiranih imena poput Billa Plymptona, Paula Fierlingera, Borisa Labbéa, Thea Usheva, Ruth Lingford, Maxa Hattlera, Witolda Giersza i Kojija Yamamure biti prikazani u programu Iz majstorskih radionica uz sudjelovanje samih autora. U istom se programu prikazuje i restaurirana Pozivnica Branka Ranitovića. Naposljetku, češka animacija (među najstarijima u svijetu) s filmovima velikana poput Švankmajera (povodom 90. rođendana), Barte, Trnke, Brdečke, Pojara i Pavlatove u fokusu je posebnog programa Animafesta 2024. Jedna cjelina posvećena je češkom humoru, a jedna i suvremenoj češkoj animaciji.

Ponešto od Animafestova programa moći će se vidjeti i izvan Zagreba. U suradnji s Festivalom mediteranskog filma u Splitu će biti prikazan AFN-ov program „That's What She Said“ s izborom recentnog europskog „ženskog pisma“ animacije, a s dijelom programa Animafest 2024 gostovat će i u Art-kinu Croatia te na Dječjem festivalu Tobogan u Rijeci.

Ulaznice se kupuju putem sustava Kupiulaznicu.hr i na www.animafest.hr te tijekom festivala na blagajnama kina.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala