Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Retrospektiva Orsona Wellesa na 13. ZFF-u i prateća izložba u Gliptoteci HAZU
Pogledajte i dosad neprikazani isječak emisije 3, 2, 1... Kreni!

Retrospektiva Orsona Wellesa na 13. ZFF-u i prateća izložba u Gliptoteci HAZU

Retrospektivom filmova Orsona Wellesa i pratećom izložbom u Gliptoteci HAZU (18. 11. – 16.12.), Zagreb Film Festival obilježava 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti redatelja čiji se važan dio stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku.

Retrospektiva uključuje nekoliko Wellesovih ostvarenja, film u kojem je ostvario manju, ali pamtljivu ulogu te TV emisiju snimljenu tijekom njegovog boravka u Zagrebu, dok je izložbom obuhvaćena dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj i sudjelovanja u našem kulturnom krugu.

Program uključuje filmove koje Welles režijski potpisuje: Stranac iz 1946., jedini njegov film koji je doživio značajniji uspjeh na kino-blagajnama, te Proces (1963.), atmosferično ostvarenje hvaljeno zbog izuzetne kamere i sugestivne scenografije. Potonji je film sniman, među ostalim, na nekoliko zagrebačkih lokacija, od kojih je najambicioznija bila ona na Zagrebačkom velesajmu gdje je napravljen velebni ured Jozefa K. U sklopu retrospektive prikazuje se i Tajna Nikole Tesle (1980.) Krste Papića u kojem je Welles odigrao kratku, ali pamtljivu ulogu američkog magnata J. P. Morgana, jednog od Teslinih financijera.

 
Kao posebnu poslasticu za TV nostalgičare, selektor Daniel Rafaelić u program je uvrstio emisiju TVZ 3, 2, 1... Kreni! (1979.). Ovom prilikom donosimo ekskluzivni isječak iz spomenute emisije koju su vodili Ante Peterlić i Ranko Munitić u kojoj je Orson Welles gostovao u studiju TVZ u pratnji Oje Kodar. U isječku koji je bio izbačen iz objavljene verzije, Welles govori o jednoj od najvećih tajni povijesti filma – riječi rosebud, koju građanin Kane u istoimenom filmu izgovara na samrti.  
 
 
Osim filmskog programa, Wellesov jubilej bit će za vrijeme ZFF-a obilježen izložbom 100 godina Wellesa u Gliptoteci HAZU (18. 11.  – 16. 12.). Na njoj će se pokazati dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj: za vrijeme snimanja Austerlitza Abela Gancea, filmova Proces ili Dubina, na premijeri Bitke na Neretvi u Sarajevu, ili za vrijeme susreta s predsjednikom Titom na Brdu kraj Kranja. Izložbu prati katalog u koji su uvršteni najvažniji Wellesovi intervjui u našim medijima.  Kako je riječ o redatelju koji je poznat kao multimedijalni eksperimentator, izložba pokazuje i radove hrvatskih umjetnika, povezane na neki način s Wellesovim opusom: Danka Friščića, Luke Hrgovića, Željka Kipkea, Božice Dee Matasić, Antuna Borisa Švaljeka i Mije Vesovića. Autor likovnog dijela izložbe je Feđa Gavrilović, a filmsko-povijesnog Daniel Rafaelić.
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala