Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Tjedan u kojem ćete teško ostati kod kuće
Animafest počinje 9. lipnja, ali nas već od 26. svibnja očekuje uvodni program festivala

Tjedan u kojem ćete teško ostati kod kuće

Foto: Animafest

Osim putem 300 ponajboljih filmova za sve dobne skupine, animaciju ćete na ovogodišnjem Animafestu moći upoznati i putem videoigara, performansa, izložbe, predavanja, koncerata, piknika na otvorenom, pa čak i zabava kod Ludog Klobučara!

Od 26. svibnja Novi Zagreb postat će poligon za radove svjetskih novomedijskih ikona poput Maxa Hattlera, koji je osim autorskih projekata s podjednakim uspjehom radio i za IKEA-u, Amnesty International, ali i Basement Jaxx. Riječ je, naravno, o programu nazvanom Animation Goes MSU!, koji najavljuje i prati ovogodišnji Animafest Zagreb, te već četvrtu godinu na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti izlaže ponajbolje svjetske radove site-specific animacije.

Na međunarodnom natječaju odabrali su ih kustosica MSU-a, Leila Topić, i umjetnički ravnatelj Animafesta, Daniel Šuljić, a prikazivat će se prolaznicima do konca festivala, svakodnevno od 19 do 24 sata. Poseban je kuriozitet činjenica da jedan od šesnaest radova nije u cijelosti vidljiv golim okom, već ga za potpuni doživljaj morate i – fotografirati.

Medijska fasada jedan je od brojnih medija kojima danas sveprisutna animacija nalazi put do svoje publike. Uzmimo samo reklame u svim audio-vizualnim medijima, videoigre ili ono najočitije, autorske filmske projekte. Odgovore na pitanja kakva sve animacija može biti, kako nastaje, kojim trendovima podliježe i tko su njezini najveći majstori danas, otkrivat će od 9. do 14. lipnja 25. Animafest Zagreb, filmskim ali i brojnim drugim programima.

Ususret festivalu, Animafest publici već za 30. svibnja zakazuje gotovo cjelodnevni sastanak, i to u obliku obiteljskog kino-piknika na Zrinjevcu. Tog će dana središnji zagrebački park postati mjesto za druženje ljubitelja animacije svih dobi, i to već od 16 sati likovnom intervencijom kolektiva Pimp My Pump. Slijede likovne aktivnosti za najmlađe te čitanje priče koja je ovogodišnja festivalska okosnica – Alise u Zemlji čudesa – i to u izvedbi teatra Poco Loco. Naravno, ključni je događaj projekcija animiranog filma, a bit će to dvostruki pobjednik Animafesta 2013, Usvajanje odobreno, nesvakidašnja kombinacija dokumentarnog i animiranog filma nastala po autobiografskim elementima jednog od dvojice autora. Večer će zaključiti zabava kod Ludog Klobučara, u ovogodišnjem službenom festivalskom klubu Vinyl u Bogovićevoj ulici.

Sve to tek je uvod u festivalski tjedan u kojem ćete teško ostati kod kuće. Vrijeme koje nećete provesti u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol predlažemo da provedete na jednom od brojnih Animafestovih popratnih događanja. Jedan je od prijedloga izložba crteža, slikovnice i filma autorice Yumi Joung, lanjske dobitnice Grand Prixa i članice ovogodišnjeg žirija, 10. lipnja u ULUPUH-ovoj galeriji. Poput Yumi Joung, svestran je i animator Thomas Johnson, koji će nam se predstaviti animiranim duracijskim performansom Portret (u kojem sudjelovati možete i sami), kao i hvaljeni domaći animator Tomislav Babić, koji će sudjelovati u AV-performansu / koncertu domaće atrakcije Nimbus Dei.

Glazba je poveznica s još dva Animafestova događanja: u festivalskom klubu Vinyl za dobro raspoloženje festivalske publike i gostiju pobrinut će se i najkazališniji domaći bend, Chishche Lishche, dok će obližnji VIP ugostiti pomaknuti glazbeno-grafički francuski duo Gangpol & Mit.

Koja je pak veza animacije s videoigrama i kako domaćim autorima za takve projekte uspijeva dobiti vrtoglave inozemne investicije poput one od čak osam milijuna dolara timu Lion Game Lion, pojasnit će u sklopu game jam–radionice, a potom i predavanja, švicarska zvijezda indie game-dizajna Mario von Rickenbach, ali i domaći Croteam te Machina, kao i predstavnici gaming-klastera CGDA.

Iskustvo stvaranja nezavisnog dugometražnog filma, i to od pisanja scenarija pa do završnog miksa zvuka, s publikom će podijeliti za Oscara nominirani Tomm Moore, autor filma Pjesma mora u ovogodišnjem Velikom natjecanju dugometražnog filma, dok će njegov stariji kolega i oskarovac Chris Landreth u svom predavanju pojasniti zašto za animaciju ljudskog lica animator istovremeno mora razmišljati kao liječnik, psiholog, detektiv.

Da ne biste zalutali u festivalskim događanjima, kao što Cerigradska mačka poučava Alisu ("ako ne znaš kuda ideš, bilo koji je put dobar"), izradite i vi vlastiti plan kroz Animafestovu "zemlju čudesa", a sve što vam za plan treba raspored je s njegovih internetskih stranica.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala