Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Najspektakularniji europski UFC do sada: Gustafsson vs. Johnson, Hendo vs. Mousasi!
U noći sa subote na nedjelju 25. siječnja, ekskluzivno na Fight Channel PV-u

Najspektakularniji europski UFC do sada: Gustafsson vs. Johnson, Hendo vs. Mousasi!

 

Štokholmska Tele 2 arena će odrediti sljedećeg izazivača Jonu Jonesu u poluteškoj kategoriji. Hoće li to biti domaća švedska zvijezda Alexander Gustafsson ili će to biti opasni Amerikanac Anthony Johnson? Saznat ćemo u noći sa subote na nedjelju 25. siječnja ekskluzivno na Fight Channel PV-u!

No, to nije jedini sjajan meč koji nudi prva ovogodišnja UFC on FOX priredba. Legendarni Dan Henderson će odmjeriti snage s Gegardom Mousasijem što će mu biti povratak u njemu prirodniju srednju kategoriju, a vidjet ćemo i dvoboj dva top hrvača u -93 kilaži: Phila Davisa i Ryana Badera.

Ono što definitivno intrigira jest satnica održavanja priredbe u Švedskoj. Po prvi put će Europljani doslovno čitavu noć provesti u Tele 2 areni u Štokholmu. Vrata dvorane se otvaraju u 8 sati navečer, a prvi "Facebook" mečevi startaju u 22:00 sata. Glavni dio programa kreće u 02:00 sata iza ponoći odnosno već 25. siječnja, dok bi se dvoboj Gustafssona i Johnsona mogao očekivati oko 04:00 sata.

S obzirom na broj rundi i činjenicu da meč može otići sve do kraja (5 rundi), ne bi čudilo da gledatelji u dvorani ostanu sve do 05:00h sati, a da se kućama vrate kada svane sunce. Sve da bi se gledateljima u SAD-u na FOX televiziji pružila ugoda gledanja priredbu u televizijskom "prime-timeu", odnosno od 17:00 ili 20:00 sati ovisi o tome jeste li na istočnoj ili zapadnoj obali...

No, vratimo se na ono bitno, odnosno na "main event" između Gustafssona i Johnsona. Osim što se radi o dvoboju koji će odrediti sljedećeg izazivača Jonu Jonesu, radi se i o vrlo zanimljivom meču zbog dva potpuno različita stila ova dva borca.

Šved je profinjeni udarač, fluidnih kretnji, brzih i tehnički vrlo dotjeranih udaraca, a niti borba na parteru mu nije strana. Do sada je u karijeri ubilježio čak 16 impresivnih pobjeda i samo dva poraza. Jedan od njih je stigao od strane Jona Jonesa u dvoboju za naslov prvaka prošle godine, a drugi od Phila Davisa u njegovom davnom drugom UFC nastupu. Ukupno zbrajajući Gustafssonove rezultate unutar oktogona, Šved ima 8-2 uz skalpove boraca poput Hamilla, Te Hune, Thiaga Silve, Shoguna Rue ili u posljednjem nastupu Jimija Manuwe. Upravo se za njega smatra da je najviše namučio aktualnog prvaka te da je zapravo izgubio za dlaku iako neki i danas smatraju da je taj meč u stvari trebao dobiti. No, njegove sjajne fizikalije, a tu prije svega mislimo na visinu i raspon ruku, su definitivno pandan onim aktualnog prvaka Jona Jonesa. Ono što bi Šveda moglo brinuti jest sličnost Johnsona i Davisa - jedinog borca koji ga je uspio "završiti" u karijeri. Dapače, Anthony Johnson je još jači, još bolji i još kvalitetniji protivnik od svog sunarodnjaka te ovaj dvoboj sigurno neće biti lagan za bivšeg, a možda i budućeg izazivača.

Amerikanac je, s druge strane, doživio pravu renesansu od kada se vratio u UFC i dignuo u svoju prirodniju polutešku kategoriju. Ponajviše problema u prilično impresivnoj karijeri imao je sa skidanjem kilograma jer je, vjerovali ili ne, najčešće nastupao u velteru (-77kg). Za čovjeka koji "hoda" sa 110 kilograma to je prilično nevjerojatan podatak. Čak tri puta tijekom UFC karijere je profulao vagu (Clementi, Yoshida i Belfort) te je Dana White nakon sramote u Brazilu odlučio povući kočnicu. Ipak, sjajni rezultati u 2012. u kojoj je nanizao četiri impresivne pobjede protiv velikih imena su ga vratile u UFC. Trenutačno plovi na nizu od osam uzastopnih slavlja i malo je reći da se nalazi u najboljoj formi života. Od povratka u UFC je pobijedio Davisa i nokautirao "Minotora" Nogueiru što mu je i osiguralo ovaj "main event".

Kao uvod u ovaj dvoboj ćemo vidjeti meč između legendarnog Dana Hendersona i Armenca Gegarda Mousasija. Hendu će ovo zapravo biti pokušaj spašavanja karijere koja je u 43. godini definitivno pri samom kraju. Da bi dobio još jednu šansu, pristao se spustiti u sebi prirodniju srednju kategoriju te mu je UFC već u "debiju" suprotstavio opasnog Mousasija. Istini za volju, UFC i ne voli borca za kojeg mnogi vjeruju da je jedan od najuspješnijih u povijesti sporta (radi se o nekim starim dugovima op.a.). Od kada se vratio u UFC 2011. godine, Henderson se borio dva puta protiv Rue (oba puta je pobijedio) te protiv Machide, Evansa, Belforta i Cormiera. Možete li uopće zamisliti teži raspored? Sve te mečeve je izgubio uz napomenu da je od Machide i Evansa poražen sumnjivim podijeljenim odlukama sudaca u čemu leži još jedan podatak onima sklonima teorijama zavjere. Iako to nije posebno naglasio, vjeruje se da bi ovo mogao biti posljednji nastup za Hendersona u karijeri, ako doživi i peti poraz u posljednih šest mečeva za elitnu promociju.

Govoreći o izuzetno talentiranom Gegardu Mosausiju najprije se mora napomenuti da nije u potpunosti opravdao velika očekivanja od kada je stigao u UFC. Dvije pobjede protiv Latifija i Munoza, te porazi od Machide i Souze, sigurno nisu ono što je sam očekivao, ali i što su očekivali njegovi mnogobrojni fanovi. Ipak se radi o borcu koji se proslavio još u Prideu pod mentorskom palicom Fedora Emelianenka te koji u vitrini ima skalpove Lombarda, Santosa, Kylea, St. Preuxa, Sobrala, Hunta, ali i Souze kojeg je svladao 2008. godine, a nedavno izgubio u oktogonu. Da bi se izdigao u potencijalne izazivače u srednjoj kategoriji, Armenac s nizozemskom adresom mora pobjeđivati upravo u ovakvim velikim mečevima kakav je protiv Dana Hendersona. Lako mu sigurno neće biti, a posebno se mora paziti Hendersonovog zaštitnog znaka - nezaustavljivog "swinga" kojem tepaju H-bomb.

Zaista spektakularan popis borbi u Stockholmu nam donosi i obračun dva vrhunska hrvača poluteške kategorije Phila Davisa i Ryana Badera. Obojica su već godinama u samom vrhu UFC-a uz mnoge velike pobjede, ali i nekoliko posrtaja na oba konta. Davisu su od početka UFC karijere prognozirali barem izazivački status, a možda i osvajanje pojasa, no u 12 nastupa to nije uspio postići. I to unatoč odličnom "scoreu" samo dva poraza, te pobjedama protiv boraca kao što su Stann, Gustafsson, Boetsch, Nogueira, Machida i Glover Teixeira u posljednjem nastupu. No, Davis je relativno mlad MMA borac (30 godina) i nema sumnje da će njegovo vrijeme tek doći. Već jednom je stigao nadomak meča za titulu, ali je u eliminacijskom dvoboju poražen od Evansa.Već smo spomenuli da je Ryan Bader borac sličnog profila. Uspoređujući ovo dvoje valja reći da je Davis možda bolji hrvač, a Bader nešto bolji udarač, no radi se samo o nijansama. Od dolaska u UFC 2008. godine (TUF), Amerikanac je ubilježio 11 pobjeda i četiri poraza, a niti on, baš kao niti Davis, nikada nije stigao do izazivačke pozicije. Najveći skalpovi unutar oktogona su mu Jardine, Nogueira, Jackson, Cavalcante i u posljednjem nastupu St. Preux. S obzirom na posljednja tri nastupa i tri pobjede, dojam je kako je Bader dodatno sazrio i da je spreman napraviti korak više. Prva velika prepreka na putu do pojasa je opasni Phil Davis.

Drugi Šved koji se uspio dokopati "main carda" je uvijek zanimljivi Akira Corassani. On će se u svom Stockholmu vaditi na Amerikancu Samu Siciliji. Corassani je u UFC karijeru krenuo s tri pobjede u nizu, no ubrzo su uslijedili i porazi protiv velikih imena kao što su Poirier i Hollaway (oba prekidom) pa su veliki apetiti znatno splasnuli. Ipak, Šved iranskog porijekla je velika europska MMA zvijezda pa mu je UFC "servirao" nešto manje poznatog proivnika kako bi se iščupao iz negativnog niza. Nema sumnje da će u Tele 2 areni uživati ogromnu potporu svojih navijača koji ga jednostavno obožavaju.

Čitav "fight card" je pun europskih imena poput Tumenova, Alieva, Krylova, Taisumova, Bektića, Nedkova ili Pešte što je bilo i očekivano s obzirom na mjesto održvanja.

Već smo u uvodu naglasili čudan termin, no radi se o toliko kvalitetnom popisu borbi da interes sigurno neće biti ništa manje nego da priredba starta u večernjim satima!

UFC on FOX: Gustafsson vs. Johnson

Alexander Gustafsson vs. Anthony Johnson
Dan Henderson vs. Gegard Mousasi
Ryan Bader vs. Phil Davis
Akira Corassani vs. Sam Sicilia

Uvodne borbe:

Nico Musoke vs. Albert Tumenov
Sultan Aliev vs. Kenny Robertson
Makwan Amirkhani vs. Andy Ogle
Nikita Krylov vs. Stanislav Nedkov
Anthony Christodoulou vs. Mairbek Taisumov
Konstantin Erokhin vs. Viktor Pesta
Mirsad Bektić vs. Paul Redmond
Chris Beal vs. Neil Seery

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala