Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Hoćemo li uskoro gledati film prema knjizi Zorana Ferića?
"Drugi format" o hrvatskoj stvarnosti - kazališta i literature

Hoćemo li uskoro gledati film prema knjizi Zorana Ferića?

"Drugi format" Renate Margaretić Urlić (HTV2, 18.35) za temu je imao hrvatsku stvarnost - kroz književnost i kazalište, sa gošćama u studiju - Jagnom Pogačnik i Dubravkom Vrgoč.

Jagna Pogačnik autorica je Antologije suvremene hrvatske proze. Odabrala je 26 pisaca s ulomcima iz romana ili kratkim pričama, objavljenim od 1994. do 2007., koje svrstavamo u tzv. "stvarnosnu prozu".

Dubravka Vrgoč ravnateljica je ZKM-a i selektorica 6. Festivala Svjetskog kazališta. Na festivalu su ove godine bili "samo" klasici te je vidljivo kako se uvijek rado vraćamo klasičnim temama.

Na pitanje postoje li nasljednici Hamleta u našim knjigama i romanima, Jagna je odgovorila da nam takvi klasični likovi postaju zanimljivi u kriznim vremenima, kao potvrda da su naši problemi postojali i prije, kao trajna borba dobra i zla, uz prastaru: "nešto je trulo u državi Danskoj"!

Za uspon domaće proze i početak novog doba označen je uspjeh Jergovićevog  "Sarajevskog Marlbora". Alenko Prpić je u zanimljivom prilogu pokazao kako misle i rade pisci Tomislav Zajec, Marinko Koščec i Zoran Ferić.

Dubravka Vrgoč najavila je dva odlična projekta, u koje su uključeni (narudžbama) i hrvatski pisci. Naručeni su tekstovi za dramu "Zagreb 2020." gdje je odabrano 5 različitih pisaca, od kojih je trenutno medijski najzanimljiviji Damir Karakaš, pa i Igor Rajki...

Krajem svibnja na željezničkoj stanici zagrebačkog kolodvora bit će održana predstava (sa publikom u vagonima), kao suradnja više zemalja na temu tranzicija, prema tekstu Tene Štivičić. U ljeto 2009. sve će predstave biti izvedene na festivalu u Stutgartu.

Jagna Pogačnik na kraju je zaključila kako naši pisci pišu filmično, mnoga djela su ekranizirana, dosta ih piše i za kazališta, a preporučuje dramatizacije romana Roberta Perišića "Naš čovjek na terenu" i "Djecu Patrasa" Zorana Ferića.

Tragom uspjeha filma "Kino Lika", nastalog prema kratkim pričama Damira Karakaša, očekujemo nove ekranizacije naših pisaca, a najiščekivanija svakako je ona romana "Metastaze" Ive Balenovića (objavljenog pod pseudonimom Alen Bović).

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala