Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


O uspjehu hrvatskog dizajna u Drugom formatu
Nagrađen redizajn "Startasica", ali i stolice sa splitske Rive!

O uspjehu hrvatskog dizajna u "Drugom formatu"

Današnji "Drugi format" (HTV 2, 18.35) Renate Margaretić Urlić ponudio je ultrazanimljivu emisiju o hrvatskom dizajnu.

Povod je "07 08", 5. izložba hrvatskog dizajna i najveća izložba do sada. U studiju su je predstavili Ira Payer - predsjednica  hrvatskog dizajnerskog društva i selektor izložbe Željko Serdarević.

Ira Payer pohvalila je širinu izložbe: interaktivne radove, 30-ak radova produkt dizajna - industrijskog dizajna, uz puno radova studenata.

Željko Serdarević rekao je da je bio težak odabir, bilo je preko 500 prijavljenih radova, a izvrsnost je bila osnovni kriterij. Izložba se u paviljonu 19. Zagrebačkog velesajma može pogledati do 23. listopada!

Dodijeljeno je puno nagrada, u raznim kategorijama dizajna: stolac za splitsku rivu, mali traktor (Tomislav Jelić), "Basic furniture", Dejan Kršić za monografiju o Mirku Iliću.

Dodijeljena su i tri počasna priznanja - Damir Gamulin za vizualni identitet Galerije Kraljević, monografija predstave "Stilske vježbe" studija Bestias te studio Bilić-Miller koji su dizajneri edicije knjiga "Na tragu klasika".

"I-gle" nagrađene su za vestu, te Tomislav Lerotić za plakat "Operi me". Veliku nagradu dobile su redizajnirane tenesice "Startas" iz Borova, dizajnera Maura Massarotta!

Po Iri Payer dizajner danas nije samo pasivan oblikovatelj, već ima inicijativu, ulazi u poduzetničke vode, kao u slučaju "Startasa" - to nije ulazak u formu već primjena aplikacije, dizajner je imao inicijativu, prepoznao tržišnu potentnost, a tvornica "Borovo" ovim dobija novi uzlet, u silno optimističnom projektu.

Željko Serdarević na neki se način ispričao što je stolica sa splitske Rive dobila nagradu jer veliki dio građana doživio je sve kao devastaciju stare jezgre, no stranim dizajnerima jako su se svidjele te stolice, iako one "ne trpe" osobu težu od 90 kilograma! A u sklopu cijelog projekta na neki su način ugostitelji bili prisiljeni skupo kupiti te stolice, koje su potom povukli...

Najavljena je izložba i monografija velikog dizajnera Mihajla Arsovskog - koji ima veliku ulogu u stvaranju Teatra &td, po riječima Vjerana Zuppe, kojeg smo vidjeli na arhivskim snimkama HTV-a. Arsovski je dobio ovogodišnju nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo. U Galeriji SC od 25.10. moći će se pogledati njegova izložba, uz monografiju Dejana Kršića.

Jedan od zanimljivijih "Drugih formata", nadajmo se još puno takvih interesantnih i primjenjivih tema jer dizajn se zbilja ne mora doživljavati kao i visoka moda - nešto užasno skupo, nepraktično i neprimjenjivo u svakodnevnom životu! Odmah svi trk u dućan po nove - startasice!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala