Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


 Arheolozi spasili djelić filmske povijesti!
Američki arheolozi iskopali gipsanu sfingu koja je bila dio seta holivudskog blockbustera iz 1923. godine "Deset zapovijedi"

Arheolozi spasili djelić filmske povijesti!

U zanimljivom obratu stiže vijest iz okrilja arheoloških krugova i odlazi ravno u filmsku povijest. Zadnjih 90 godina misteriozno je ostala skrivena golema sfinga u pustinji Guadalupe u Kaliforniji. Monumentalna sfinga koja se kao dio seta mogla vidjeti na kultnom blockbusteru iz 1923. godine Deset zapovijedi pronađena je pod nanosima pijeska. 

Set za film redatelja Cecila B. DeMillea bio je jedan od najvećih filmskih setova u povijesti Hollywooda, a rekreirao je gorostasni put urešen 4,6 metara visokim sfingama koji je vodio u Faraonov grad. Cecil B. DeMille je svoj veliki hit Deset zapovijedi 1956. godine preradio s Charltonom Hestonom koji je tog puta utjelovio glavnu ulogu Mojsija. 
 
Prema legendi koja se iznjedrila u Hollywoodu, nakon završetka snimanja filma set je uništen dinamitom, a ostaci su potom zakopani. No, voditelj ovogodišnjih iskapanja Doug Jenzen nije za te tvrdnje našao nikakvog dokaza, a prema novim otkrićima dokazao je upravo suprotno.

 
Iskapanja koja su poduzeli na nekadašnjem setu filma 2012. godine i na kojima su prvi put pronašli glavu sfinge potpomognuta su kadrovima iz filma. Naime, ekipa arheologa je uz iskopavanje svakodnevno gledala film kako bi identificirali ostatke na terenu.
Unatoč tome što je veliki dio seta načinjen od gipsa, dobar dio ostataka je preživio 90 godina skrivanja.
 
Ostatak tijela sfinge otkriven je pod dinama početkom listopada, a iako je sfinga erozijom značajno oštećena uspješno je spašen ključni dio holivudske, ali i svjetske filmske povijesti prije nego što je zauvijek nestao u pijesku. 
M.M.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala