Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


'Matrix': 15 godina kasnije
1999. godinu neki nazivaju i 'godinom koja je promijenila svijet filma'

'Matrix': 15 godina kasnije

31.3.1999. godine u kina je sitgao drugi redateljsko-scenaristički film tada braće Wachowski, SF Matrix – i ušao u povijest.

Samo 10 dana prije izlaska filma na američko tržište (u naša kina stigao je dosta kasnije, 26.8.) odvila se 71. dodjela nagrade Oscar na kojoj je nagradu za najbolji film odnio Zaljubljeni Shakespeare (plus još 6 u drugim kategorijama) što je bio šok za gledatelje diljem svijeta koji su bili složni: najprestižniju nagradu trebala je dobiti ratna drama Spašavanje vojnika Ryana.

No, samo tih 10-ak dana kasnije postalo je jasno kako dolazi novi val; budućnost je stigla. Nitko nije razumio što je to 'matrica' pa je Internet po prvi put vrvio raznim informacijama o tome, ljudi su počeli istraživati na način koji do tada nije bio uobičajen. Marketing se također preselio na Internet.

Zašto je 1999. godina bila odlična filmska godina? Prisjetimo se samo drame Vrtlog života koja je osvojila 5 Oscara, George Lucas donio nam je nove Ratove zvijezda (Ratovi zvijezda: Epizoda I), upoznali smo malog talentiranog Haleya Joela Osmenta koji je tumačio glavnu ulogu u Šestom čulu s Bruceom Willisom.

Iste godine stigao je dugoočekivani nastavak originala iz 1995. godine, Priča o igračkama 2 te novi Austin Powers.

1999. godine izašli su i animirana uspješnica Tarzan, zabavna avantura Mumija, novi pokušaj Zgodne žene s Julijom Robertsom i Richardom Gereom Odbjegla nevjesta, za tadašnje vrijeme neobičan Projekt Vještica iz Blaira, romantična komedija Ja u ljubav vjerujem, jedan od najzabavnijih filmova godine Analiziraj ovo s Robertom De Nirom i Billyjem Crystalom, hvaljena drama Zelena milja, komedija koja je osvojila sve Američka pita...

Matrix je u prvom vikendu zaradio 27,7 milijuna dolara u SAD-u, a do kraja prikazivanja u tamošnjim kinima brojao je 171 milijun, a u ostatku svijeta još 292 milijuna dolara (na budžetu od 63 milijuna). Tijekom narednih godina film je postao 'institucija', a dobili smo i dva nastavka koji nisu bili niti blizu originalu, što to nije niti čudno jer je Matrix te 1999. godine predstavio nešto što dotad nitko nije.

Uskoro nam u kina stiže nova SF avantura talentiranih Andyja i Lane Wachowski, Jupiter Ascending u kojoj su glavne uloge ostvarili Mila Kunis i Channing Tatum. Američka premijera zakazana je za 18.7., a kod nas stiže, za razliku od Matrixa, već 31.7.

D.L.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala