Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Jake ženske uloge donose i veću zaradu Hollywoodu
U analizi 50 filmova pola ih je prošlo na Bechdel testu koji mjeri kvalitetno vrijeme ženskih uloga na filmu

Jake ženske uloge donose i veću zaradu Hollywoodu

Najuspješniji filmovi 2013. godine dobili su prilično dobru ocjenu na Bechdel testu, a paralelno s time su i odlično zaradili!

Podsjetimo, Bechdel test u široj je uporabi od 2010. godine, a služi kao mjera koliko su žene dobile kvalitetnog vremena na velikom ekranu. Film dobiva prolaznu ocjenu ako su se (1) u filmu nalazile barem dvije žene (2) koje su međusobno razgovarale (3) o nekoj tematici koja nema veze s muškarcima.

Iako mnogi suvremeni filmovi padaju na ovom testu, prošla je godina bila vrlo uspješna na ovom području. Od 50 filmova koliko je analizirao portal vocativ.com, 17 (36%) ih je dobilo čistu prolaznu ocjenu dok ih je 7 upitno.

Pozitivno su ocijenjeni među ostalim Igre gladi: Plamen, Gru na supertajnom zadatku, Čovjek od čelika, Carstvo velikog Oza, Snježno kraljevstvo, Brzi i žestoki 6, Obitelj Miller, Čuvari šume, Specijalne agentice te Elysium.

Najlošije ocjene dobili su na primjer Croods, Oblačno s ćuftama 2, Zaborav te Misija: Bijela kuća.

Čudovišta sa sveučilišta, Hobit: Smaugova pustoš, Ovo je kraj i Kapetan Phillips neki su od onih u kojima smo gledali dvije ili više žena koje nisu razgovarale jedna s drugom. Međutim, Peter Jackson je za Hobita dobio pohvalu zbog uvođenja ženskog lika Tauriel (Evangeline Lilly) koje inače nema u knjizi.

Gravitacija se izdvaja kao poseban slučaj jer se u filmu nalaze samo dva lika, no prednost je što Sandra Bullock ima veću minutažu od Georgea Clooneya.

Kao problem se ističe što među analiziranim filmovima nema gotovo niti jedne ženske redateljice, no valja spomenuti Jennifer Lee koja je kao ko-redateljica Snježnog kraljevstva prva na toj funkciji u jednom Disneyevom animiranom filmu.

D.L.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #5
    0 0
    Sienna sienna @ 9.1.2014. 15:28

    ne mogu vjerovat da sam upravo pročitala ovu besmislenost.

  • #4
    0 1
    SilkyCoco silkycoco @ 4.1.2014. 13:30

    Pa eto, sad mi je jasnije zašto to misliš i s tim se apsolutno slažem.

    Stekla sam dojam da ti je općenito smiješno... moja greška. 

    Ali gle ekstremi ko ekstremi, to tak valjda ide u današnjem svijetu, ili je 0 ili je 1, nažalost.

  • #3
    6 0
    LordAdamko lordadamko @ 4.1.2014. 13:25

    "Gravitacija se izdvaja kao poseban slučaj jer se u filmu nalaze samo dva lika, no prednost je štoSandra Bullock ima veću minutažu od Georgea Clooneya."

    zbog ovakvih stvari mi je smjesna...

    e sad ja neznam ko tu ljepi stereotipe...sto odmah smatras da muski, pa tako i ja bi samo da zene u filmovima budu seksi mace...to su tvoje predrasude i ostavljam ih tebi da se snjima boris...

    kod takvih lista mi smeta sto se ide u ekstreme, zato ih smatram smjesnima...

  • #2
    0 5
    SilkyCoco silkycoco @ 4.1.2014. 13:18

    Zašto točno to smatraš?

    Nisam feministica, ali nije li nekad naporno na žene lijepiti isključive etikete 'seksi lutkice'? Na primjer Black Widow iz Avengersa: zgodna je, seksi, ali i samostalna žena, nije neka mlitavica. Zašto ih ne bi bilo više?

    S jedne se strane vi muški rugate curama koje čitaju Cosmo i ta smeća, a s druge strane vas neke stereotipne uloge ne smetaju. I onda nabasate na ženu punu kompleksa, bilo iz filmova, serija ili časopisa. Pa se opet čudite ko pura d*eku.

    Ja nisam među takvim ženama, ali čini mi se da većina je i baš zato palac gore za ovakav test što li već ili neku akciju za samostalnost.

  • #1
    3 4
    LordAdamko lordadamko @ 4.1.2014. 8:35

    jel sam ja jedini koji ovakvu listu ili nacin mjerenja smatra izrazito smjesnim?

Pogledaj sve komentare (5)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala