Joanna Lumley u pustolovini na Putu svile

subota, 26. studenog 2022.

Na putovanju dugom tisuću milja od Venecije do kineskih granica Joanna Lumley slijedi put nekadašnjih trgovaca

Joanna Lumley prati Put svile od Crnog mora do Kaspijskog jezera, kroz postsovjetske zemlje Gruziju i Azerbajdžan, koje se ubrzano mijenjaju.

Opasna mreža putova koja je doživjela procvat između 200. godine prije Krista i srednjeg vijeka, Put svile, bila je duga 16.000 km, i spajala je Istok i Zapad. Vijugava superprometnica značajno je promijenila svijet. Druga epizoda dokumentarne serije Joanna Lumley u pustolovini na putu svile prikazuje se u ponedjeljak 28. studenoga u 20:15 na Prvom HRT - HTV 1.

Joanna putovanje počinje u sve popularnijem obalnom gradu Batumiju, a nastavlja ga kroz veličanstvene, snijegom prekrivene vrhove Kavkaza, sve do Tbilisija, romantičnog glavnog grada Gruzije. Upoznaje plesače i modele te saznaje kako se taj narod pun duha promijenio od mračnih dana sovjetskog raspada. Istočno odavde, u Kakhetiju, vino se proizvodi već 8000 godina. Joanna kuša lokalno vino i prvi put se susreće s dudovim svilcima.

S druge strane granice, u Azerbajdžanu, Joannu zadivljuju zidne slike u palači iz 18. stoljeća i u jednom od najstarijih sela u zemlji saznaje za 2.000 godina staro umijeće izrade kelagayija, tradicijskog svilenog šala. Njezino krajnje odredište nevjerojatni je grad Baku, koji je zbog blistave panorame i ambiciozne nove arhitekture prozvan Dubaijem Kavkaza.

Joanna odsjeda u kraljevskom apartmanu hotela Fairmont na vrhu poznatih Plamenih tornjeva u kojem noćenje stoji 7.000 dolara, odvažuje se na bizaran tradicijski obred i prevladava svoj strah od visina hodajući po krovu posljednjeg arhitektonskog čuda u Bakuu, kompleksa na obali Kaspijskog mora vrijednog 300 milijuna dolara.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti