Preminuo Ennio Morricone

ponedjeljak, 06. srpnja 2020.

Legendarni dirigent, glazbenik i skladatelj osvojio je dva Oskara i nekoliko Zlatnih globusa za svoj rad

Foto: PR Photos

Legendarni talijanski skladatelj Ennio Morricone preminuo je danas u 92. godini života. Magazin Deadline navodi kako je uzrok smrti bio pad, ali za sada još nije poznato više detalja.

Glazbeni maestro skladao je preko 400 glazbenih djela za kino i televiziju. Morricone i redatelj Sergio Leone višestruko su uspješno surađivali, a njegov rad na filmu Dobar, loš, zao smatra se jednim od najutjecajnijih filmskih glazbenih djela u povijesti.

Morricone je u svojoj karijeri čak pet puta bio nominiran za najprestižniju filmsku nagradu Oskar, svaki puta za originalnu glazbu. Prva nominacija stigla mu je 1979. godine, za rad na filmu Nebeski dani.

2007. godine dobio je počasni kipić za svoj doprinos umjetnosti filmske glazbe, a svoj prvi "pravi" Oskar dobio je 2016. godine za rad na filmu Mrska osmorka Quentina Tarantina, čime je postao najstarija osoba koja je ikada osvojila natjecateljskog Oskara.

Morricone je tijekom svoje karijere, uz dva Oskara, osvojio i tri Grammyja, tri Zlatna globusa, šest BAFTA nagrada te mnogobrojne druge nagrade.

M.M.K.

Komentari (2)
Povezane vijesti

Ostale vijesti