Već sam u prijašnjim postovima, prilikom komentara o boljim ili lošijim filmovima, napisao da "Bilo jednom u Americi" ne smatram samo filmom.
To za mene nije (samo) film, to je remek-djelo. To mi je daleko, daleko najljepši film koji sam gledao, nalazi se na daleko isturenom prvom mjestu mojih omiljenih filmova. Moja ocjena filma? 10? Nema veća ocjena?
Kao već etablirani redatelj kultnih špageti-vesterna Sergio Leone se je okušao se u, za njega, novom žanru, i odmah postavio svima teško dostižan uzor. Zašto? Zato jer je ovaj film po meni - savršenstvo.
Film je neopisivo nostalgičan, cijelo nas vrijeme podsjeća na prohujalo djetinjstvo i mladost, a jako bi nepravedno bilo ne spomenuti da tu nostalgičnost dodatno produbljuje prekrasna, maestralna glazba neponovljivog Ennia Morriconea (skladatelja najpoznatije filmske teme ikada - onog zviždukanja iz filma "Dobar, loš, zao").
I, upravo je ta predivna Morriconeova glazba ono što "nosi" ovaj film. Jer imam osjećaj da bi ta Morriconeova glazba u nekom drugom filmu, ili ovaj film s nekom drugom glazbom bili čisti pojam disonantnosti. A ovako, ispalo je savršeno - predivan film, predivna glazba.
Tako npr. scena u skladištu u kojoj mala Deborah svome dečku Noodlesu recitira stihove iz "Pjesme nad pjesmama", pri tom improvizirajući, i dodajući svoje komentare na njegov neuredan izgled, a sve to dok na gramofonu svira "Deborah's theme", meni je najljepša scena u povijesti filma. (http://www.youtube.com/v/E0jFrXO22_o&feature=related)
Do sada sam ovaj film gledao sigurno... 10-ak puta (a možda i još koji puta, ne brojim) a do kraja života gledat ću ga još mnogo puta (ako ne riknem iznenada).
Ako su "Ben-Hur" i "Titanic" dobili po 11 Oscara, e...onda ih je "Bilo jednom u Americi" trebao dobiti 12. A zašto nije dobio ni jednog Oscara, i da li je uopće bio u konkurenciji, ne znam....
Taj 12-i Oscar bio bi Oscar za najbolju glazbu. Za bajkovitu Morriconeovu glazbu, koja je toliko lijepa da ja kažem: "uz tu se glazbu odmaraju anđeli". (http://www.youtube.com/v/Jj5Xczethmw)
Sergio Leone je umro, ali je ovim remek-djelom sebi podigao neuništivi i vječni spomenik