Kletva (2004)

THE GRUDGE (Originalni naziv)

triler horror

Mlada studentica biva uvučena u krug strave te otkriva tajnu opake kletve zapuštene kuće

 
Režija: Takashi Shimizu
Scenarij: Takashi Shimizu, Stephen Susco
Uloge: Sarah Michelle Gellar, Jason Behr, Clea DuVall, William Mapother, ...

Filmografija

Horror The Grudge temelji se na japanskom hitu Ju-On: The Grudge: iza obične fasade skromne kuće u Tokiu skriva se strašna kuga, užas koji uništava živote svih koji kroče preko praga. Kletva poznata pod imenom "The Grudge" uzrokuje smrt žrtve u naletu stravičnog bijesa. Kog smrtonosna kletva zarazi - umire, a nova se kletva rađa i poput virusa prenosi na svakoga tko uđe u kuću, u beskrajnom lancu užasa koji postaje sve veći...

Karen (Sarah Michelle Gellar) je studentica na razmjeni u Japanu i želi postati medicinskom sestrom. Jedna od sestara nije se pojavila na poslu i Karen ju pristaje zamijeniti. Došavši na zadanu adresu, u kući pronalazi postariju Amerikanku, katatoničnu Emmu (Grace Zabriskie), a ostatak kuće izgleda napušten i zapušten. Dok brine o onemoćaloj starici, Karen začuje grebanje s gornjeg kata i ode vidjeti o čemu se radi. Dočeka ju nešto nadnaravno, strašnije od ičega što je mogla zamisliti, a u kući se pokreće lanac strave kojega uzrokuje užasno, davno rođeno zlo. Sve više ljudi umire, a Karen biva uvučena u krug strave te otkriva tajnu opake kletve koja se usadila u kući. Njezin je zadatak prekinuti kletvu prije nego bude prekasno.
Ovaj horor o ukletoj kući nastao je kao filmska inačica izvornoga istoimenog kratkoga video rada japanskoga scenarista i redatelja Takashija Shimizua realiziranog na tokijskoj Filmskoj školi. Nadareni učenik žanrovskih majstora Kiyoshija Kurosawe i Hiroshija Takahahija, autora glasovitoga "Kruga", filma koji je devedesetih obnovio slavu japanskoga horora, priliku je iskoristio više nego dobro. Od školske etide uspio je stvoriti prepoznatljivu franšizu koja nije potrošena ni nakon svojega trećega, sada već američkoga nastavka.
U prvome filmu iz serije Shimizu nastoji na dojmljivom, makabričnom ozračju nedefiniranoga užasa za koji možemo tek pretpostaviti da potječe od jednoga stanovnika kuće, oca koji je zlostavljao obitelj, a ponajprije djecu. Dramaturška je struktura mozaična i sastoji se od nizanja zastrašujućih prizora u kojemu zlo uvlači u svoj neumoljiv zagrljaj sve veći broj različitih osoba, od nevinih učenica do iskusnih policajaca.

Komentari (2)

Foto