Turneja (2008)

Turneja (Originalni naziv)

ratni crna komedija

Pustolovine nekolicine naivnih beogradskih glumaca koji se nađu u ratom zahvaćenoj Bosni

 
Režija: Goran Marković
Scenarij: Goran Marković
Uloge: Tihomir Stanić, Dragan Nikolić, Voja Brajović, Jelena Đokić, Josif Tatić, ...

Filmografija

Turneja je dobila nagradu međunarodnog žirija kritike FIPRESCI za najbolje ostvarenje na filmskom festivalu u Montrealu, a Goran Marković nagradu za najbolju režiju. Jednu od glavnih uloga u filmu tumači izvrsna Mira Furlan. U koprodukciji ovog filma su sudjelovale: Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija.

1993. šestero beogradskih glumaca pritisnuti lošom financijskom situacijom, nesvjesni ozbiljnosti ratnog stanja, pristaju otputovati u Srpsku krajinu kako bi tamo u mjestu Srbobran izveli Feydeauevu predstavu „Buba u uhu“. Putuju u transporteru i ubrzo doživljavaju prvo bombardiranje. U Srbobranu ih dočekuje pukovnik Gavro, te saznaju da će imati dvije predstave: jednu u mjestu za civile, a drugu na prvoj liniji za vojnike…

 
Turneja (2008) je antiratni film poznatog srpskog redatelja Gorana Markovića (Specijalno vaspitanje, Nacionalna klasa, Variola vera, Tito i ja) koji vrlo jasno progovara o ratu u Bosni. Sam čin putovanja glumaca u starom transporteru podsjeća na Šijanov "Tko to tamo peva“ samo što u "Turneji" protagonisti putuju iz Beograda. Pun komičnih i apsurdnih situacija, film kritizira velikosrpsku politiku i ismijava nacionalizam.

Komentari (11)

Foto