Dan kad se Zemlja zaustavila (2008)

The Day the Earth Stood Still (Originalni naziv)

drama sf

Vanzemaljac Klaatu donosi uznemirujuću poruku svjetskim vođama

 
Režija: Scott Derrickson
Scenarij: Edmund H. North, David Scarpa
Uloge: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kathy Bates, John Cleese

Filmografija

Moderna verzija kultnog SF klasika iz 1951. sa Keanu Reevesom u ulozi dobroćudnog izvanzemaljca Klaatua. Film je režirao Scott Derrickson (Egzorcizam Emily Rose), a od ostalih uloga treba spomenuti oskarovku Kathy Bates i Johna Cleesea.

Godine 1928. sudjelujući u ekspediciji na snijegom prekrivenoj planini Karakoram u Indiji, planinar (K. Reeves) u ledu zamijeti sferu neobična sjaja. Kad joj se približi i dotakne ju, padne u neobično stanje iz kojeg će se probuditi zbunjen, s ožiljkom na ruci i bez sfere u blizini. Devet desetljeća kasnije službenici američke vojske jedne noći hitno mobiliziraju skupinu znanstvenika među kojima je i ugledna ksenobiologinja Helen Benson (J. Connelly). Nakon što se okupe na tajnom sastanku pod vodstvom državne tajnice Regine Jackson (K. Bates), Helen dozna da se Zemlji velikom brzinom približava zagonetni objekt te da se sve mora pripremiti za mogući sudar. No kad se objekt približi Zemlji i uspori, znanstvenici shvate da je riječ o sjajnoj sferi koja se spušta u njujorški Central park. Iz sfere izađe čahura na koju vojnici otvore vatru, a iza nje se pojavi divovski robot koji neutralizira sve oružje. Iz čahure izađe stvorenje koje vrlo brzo poprimi stas odraslog muškarca koji kaže da se zove Klaatu (K. Reeves) i koji se obrati Zemljanima. Ljudi će uskoro doznati da Klaatu želi uništiti čovječanstvo i tako spasiti planet Zemlju...

Intrigantna i ekološki naglašeno angažirana fantastična triler-drama redatelja Scotta Derricksona (Egzorcizam Emily Rose, Grešnik) osuvremenjeni je prepravak kultnog istoimenog znanstveno-fantastičnog klasika Roberta Wisea iz 1951. Oba se filma temelje na kratkoj priči "Farewell to the Master" (Oproštaj s gospodarom) američkog SF pisca Harryja Batesa, koji je priču koncipirao na prepoznatljivim biblijskim i religijskim motivima protkano asocijacijama na lik Isusa Krista. Izvorni Wiseov film, nagrađen Zlatnim globusom za "promoviranje međunarodnog razumijevanja", snimljen šest godina nakon završetka Drugog svjetskog rata i upotrebe atomskih bombi izražava strah od zlouporabe atomske energije i zagovara miroljubivost i humanizam. U idejnom fokusu njegove suvremene inačice je afirmacija ekološke svijesti čovječanstva i nužnosti zaštite okoliša, jer su život na Zemlji i njegova biološka raznolikost ozbiljno ugroženi. Riječ je o dinamičnom i vizualno dojmljivom ostvarenju koje obiluje atraktivnim specijalnim efektima te u kojem nastupa zvjezdana glumačka postava. Pored K. Reevesa (trilogija Matrix, Constantine) nastupaju oskarovke J. Connely (Genijalni um, Hulk) i K. Bates (Misery, Titanic), J. Hamm (serija Momci s Madisona, Grad lopova) i dječak J. Smith (U potrazi za srećom, Karate Kid), sin Willa Smitha.

Komentari (15)

Foto