Prokletnici rata (1989)

CASUALTIES OF WAR (Originalni naziv)

avantura ratni

Novak u Vijetnamskom ratu prolazi kroz teške moralne dileme nakon otmice lijepe Vijetnamke

 
Režija: Brian De Palma
Scenarij: David Rabe, Daniel Lang
Uloge: Michael J. Fox, Sean Penn, Don Harvey, John C. Reilly, Thuy Thu Le, ...

Filmografija

Film Briana De Palme jedan je od najboljih i najpotresnijih naslova velikoga američkoga kataloga o Vijetnamskom ratu, ratna drama za čijeg se gledanja zaista može osjetiti miris napalma, ali i strah i nesigurnost ljudi u rat bačenih protiv svoje volje...

Rat je rat, kaos ljudskog ludila i gubljenja kontrole. No, ubojstvo je uvijek ubojstvo, zločin je zločin, a upravo se na njima temelji ova brutalno realistična ratna drama snimljena po istinitom događaju. Upoznajte "Prokletnike rata" Briana De Palme.

Satnik Eriksson (Michael J. Fox) novak je u Vijetnamskom ratu, naivan i dobroćudan dečko u četi veterana, koje predvodi narednik Tony Meserve (Sean Penn). Kada ga Meserve spasi od sigurne smrti, Erikssonova je odanost zapečaćena, ali kaos rata odvest će narednika preko granica zakona, nakon što snajperist ubije četnog radiooperatera. Zbog toga Meserve odluči oteti mladu Vijetnamku kao "zabavu" na dugotrajnoj misiji. Eriksson misli kako je riječ tek o lošoj procjeni ili nespretnom izražavanju, sve dok se ne nađe usred otmice prelijepe Oahn (Thuy Thu Le).
Istiniti događaji o kojima su svjedočili američki vojnici koji su se vratili iz Vijetnama inspirirali su poznatog dramatičara Davida Rabea za scenarij koji gleda ravno u oči najbrutalnijih epizoda sveopćega ratnog meteža, priču o mladom vojniku čija se teška moralna dilema predstavlja nezaboravnom celuloidnom uvjerljivošću.
Na čelu sjajne glumačke ekipe slavni su Michael J. Fox, te jedan od najboljih holivudskih glumaca svih vremena, Sean Penn.

Komentari (3)

Foto