Vojnik (1998)

Soldier (Originalni naziv)

akcija sf

Odbačeni elitni vojnik štiti miroljubivu zajednicu od genetički modificiranih vojnika

 
Režija: Paul W.S. Anderson
Scenarij: David Webb Peoples
Uloge: Kurt Russell, Jason Scott Lee, Connie Nielsen, Michael Chiklis, Gary Busey...

Filmografija

"Vojnik" je prava poslastica za ljubitelje žanra zbog rijetkog spoja kvalitetne režije i scenarija; Paul Anderson, redatelj, ponajviše je poznat po hvaljenom znanstveno-fantastičnom hororu "Na rubu horizonta", a u Velikoj Britaniji uživa ugled kultnog autora, dok je scenarist, David Webb Peoples, nominiran za nagradu Oscar za scenarij Eastwoodovih 'Nepomirljivih'. Peoples se također može pohvaliti scenarijima za "Blade Runnera" i "12 majmuna". Kurt Russell standardno se dobro snašao u ulozi šutljivog akcijskog junaka, donekle sličnoj onoj iz Carpenterovih "Bijeg iz New Yorka / LA".

Andersonov film žestoka je kritika potrošačkog društva budućnosti, u kojem čak i ljudi završavaju na otpadu kada im prođe rok. Izvrsno ostvarenje koje ponajviše plijeni pažnju fascinantnom vizualnošću i atraktivnom montažom.

Kurt Russell u ulozi je elitnog, indoktriniranog vojnika Todda kojem su uklonjeni svi osjećaji. On je borac koji poznaje samo jedno pravilo: ubij ili ćeš biti ubijen. Kada ga porazi pripadnik buduće generacije boraca Caine, on biva s otpadom odvezen na zabačeni planet. Pronalaze ga miroljubivi stanovnici i pomažu mu u oporavku. Naučen samo na nasilje, Todd je isprva na oprezu i svatko mu je sumnjiv, no gostoljubivost članova naselja u koje su ga doveli, Macea (Sean Pertwee) i Sandre (Connie Nielsen), konačno počne otapati njegovu hladnoću. Njegova sreća, nažalost, ne potraje dugo jer kada se nemilosrdni Caine ponovno pojavi, Todd mora jednom zauvijek okončati sukob.

 


Komentari (8)

Foto