Glup i gluplji (1994)

Dumb and Dumber / Dumb & Dumber (Originalni naziv)

komedija

Dvojica šašavaca na proputovanju su kroz državu kako bi pridobili ljubav jedne žene

 
Režija: Peter Farrelly
Scenarij: Peter Farrelly, Bennett Yellin, Bobby Farrelly
Uloge: Jim Carrey, Jeff Daniels, Lauren Holly, Tori Garr, Karen Duffy, Mike Starr

Filmografija

"Glup i gluplji" redatelja Petera Farrellyja jedan je od najslavnijih filmova devedesetih, komedija koja je svojim nerazblaženim humorom na granici degutantnosti promijenila pravila žanra te je otvorila vrata mnogim kasnijim holivudskim hitovima, od kojih su se tek iznimno rijetki uvjerljivošću približili ovom pionirskom biseru. Prije svega namijenjen mlađoj publici, ovaj film također sadrži i dovoljno klasičnoga komičnog materijala pa predstavlja zabavu za cijelu obitelj.

Lloyd Christmas (J. Carrey) zaposlen je kao vozač, a njegov prijatelj Harry Dunne (J. Daniels) vodi putujući pseći frizerski salon. Ni jednom posao ne ide najbolje, te je njihov zajednički stan toliko ruševan da ga čak ni kriminalci ne žele opljačkati. Lloyd jednom prilikom vozi na aerodrom lijepu ali tužnu mladu ženu (L. Holly), u koju se istoga trena zaljubi. Prije odlaska primjećuje da je zaboravila kovčeg, te ga uzima i pokušava je stići prije polijetanja zrakoplova, ali ne uspije. Lloyd ne zna da je u kovčegu novac koji je na taj način ostavljen otmičarima kao otkupnina za njezinog supruga. Lloyd i Harry odluče sami otići u Aspen i vratiti kovčeg vlasnici. Kako nemaju novca, odluče putovati Harryjevim automobilom koji je preuređen da izgleda kao velik pas. Istodobno su im za petama i kriminalci kojima je bio namijenjen novac.
"Glup i gluplji" bio je svojedobno veliki hit u kinima, i u svijetu i kod nas. Peter Farrelly, redatelj i suscenarist (s Bobbyjem Farrellyjem), ponajviše je računao na tada novu zvijezdu Jima Carreya i nije pogriješio. Carrey je iza sebe imao već svoje velike uspjehe "Acea Venturu" i "Masku", a s "Glupim i glupljim" samo je još jače potvrdio svoj status trenutačno najveće komičarske zvijezde. Dokaz tome je nastup u trećem dijelu Batmana, no potom se uspjeh filmova pomalo ograničio (Ace Ventura 2, The Cable Guy), a ističe se "Liar, liar". Veliki povratak Jima Carreya bio je u "Trumanovom Showu" Petera Weira. S tom znatno ozbiljnijom ulogom naznačio je odmak od dosadašnjeg ukalupljivanja, ali i nove potencijale. U "Glupom i glupljem" glumi i Jeff Daniels (Purpurna ruža Kaira, Vrijeme nježnosti) koji je do sada glumio u dramama i drukčijem tipu komedija, no i ovdje se izvrsno snašao. Lauren Holly nam je najpoznatija po ulozi u seriji "Kućice u cvijeću".

Komentari (22)

Foto