Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box
Osam filmova iz službene konkurencije festivala u Cannesu u distribuciji MCF Hrvatska
Objavljena većina filmova koji će se na festivalu natjecati za festivalsku nagradu Zlatna palma
14. travnja 2024.

Osam filmova iz službene konkurencije festivala u Cannesu u distribuciji MCF Hrvatska

Foto: MCF Hrvatska

Ovogodišnji filmski festival u Cannesu održat će se u razdoblju od 14. do 25. svibnja, a neki je dan njegov predsjednik, Thierry Frémaux otkrio veliku većinu filmova koji će se natjecati za najprestižniju festivalsku nagradu u svijetu sedme umjetnosti, Zlatnu palmu. Od sveukupno 19 filmova koji će se prikazati u sklopu službene konkurencije festivala, njih osam nalazi se u službenoj distribuciji MCF Hrvatska! U konkurenciji će se tako naći filmovi renomiranih redatelja kao što su Francis Ford Coppola, Yorgos Lanthimos, Paul Schrader, Ali Abbasi, Sean Baker, Paolo Sorrentino i David Cronenberg. Upravo će se Cronenbergov posljednji film, The Shrouds prikazati u domaćim kinima posredstvom MCF-a Hrvatska, a riječ je o priči o izumu koji omogućava živima komunikaciju s mrtvima. U filmu su glavne uloge ostvarili Vincent Cassel, Diane Kruger i Guy Pearce.

Pored novog Cronenberga za Zlatnu palmu natjecat će se i filmovi Emilia Perez poznatog francuskog redatelja Jacquesa Audiarda te film Gillesa Lellouchea Beating Hearts. Zoe Saldana, Selena Gomez i Edgar Ramirez glavne su zvijezde Emilije Perez, priče o odvjetnici Riti koja dobiva neočekivanu ponudu: pomoći vođi narko kartela da se umirovi i zauvijek nestane iz biznisa na način da postane žena o kojoj je oduvijek sanjao. U filmu Beating Hearts glavne su uloge ostvarili Adèle Exarchopoulos i François Civil kao djevojka iz obitelji više srednje klase i siromašnog dječaka koji se zaljube jedno u drugo, ali njihova veza uskoro biva neodrživa uslijed čega on postaje kriminalac i završi u zatvoru osuđen na dvanaest godina robije.

U službenoj konkurenciji 77. Cannesa također će se naći i komedija Marcello Mio, redatelja Christophea Honoréa sa Chiarom Mastroianni, Catherine Deneuve i Melvilom Poupaudom u glavnim ulogama. Glavna tema novog Honoréovog filma je poznata filmska obitelj Mastroianni. Kinezi će u službenoj konkurenciji biti zastupljeni novim filmom Jia Zhang-Kea Caught by the Tides koji se posljednji put u Cannesu natjecao 2018. godine s izvrsnom kriminalističkom dramom Pepeo ljubavi. Kao i u tom filmu i u Caught by the Tides glavnu je ulogu ostvarila Tao Zhao. Grand Tour portugalskog redatelja Miguela Gomesa još je jedan film u distribuciji MCF Hrvatska koji će se natjecati za nagradu Zlatna palma u službenoj festivalskoj konkurenciji, a radnjom prati Edwarda koji na dan svog vjenčanja ostavlja zaručnicu Molly te bježi na daleko putovanje tijekom kojeg ga ona prati.

Danska je u službenoj konkurenciji zastupljena hororom The Girl with the Needle redatelja Magnusa von Horna o mladoj i trudnoj djevojci koja se zapošljava kod karizmatične žene u želji da pobjegne od siromaštva. U dućanu u kojem se naizgled prodaju slatkiši ona će uskoro započeti voditi skrivenu agenciju za posvajanje djece, pomažući tako siromašnim majkama da pronađu udomitelje za svoju neželjenu djecu. Iz Brazila u službenu konkurenciju Cannesa dolazi triler Motel Destino redatelja Karima Aïnouza o ljubavi između mladića koji prkosi sustavu koji ga želi mrtvog i djevojke koja prkosi napadima patrijarhalnog društva.

Pored osam filmova iz službene festivalske konkurencije u distribuciji MCF Hrvatska naći će se još dodatnih pet naslova koji će se prikazati u Cannesu u raznim kategorijama. Svakako najatraktivniji od njih je film The Second Act redatelja Quentina Dupieuxa s Léom Seydoux, Louisom Garrelom i Vincentom Lindonom koji će ujedno biti i film otvorenja festivala u utorak, 14. svibnja. Uz njega u distribuciji MCF Hrvatska tu su još i filmovi The Balconettes redateljice, scenaristice i glavne glumice Noémie Merlant, marokanski Everybody Loves Touda redatelja Nabila Ayoucha, dokumentarac Ernest Cole: Lost and Found redatelja Raoula Pecka čija je glavna zvijezda poznati američki glumac LaKeith Stanfield te drama September Says redateljice Ariane Labed, ujedno supruge sada već slavnog grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa.

Predsjednica ovogodišnjeg glavnog žirija festivala u Cannesu je istaknuta redateljica Greta Gerwig, a sve navedene filmove domaća će publika moći tijekom ove godine pogledati u domaćim kinima u ekskluzivnoj distribuciji MCF Hrvatska.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala