Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box
Novi hit Akija Kaurismäkija predvodi niz nagrađenih filmova na Cinehill Motovunu
Brojni festivalski hitovi stižu na obje lokacije – u Motovun i Gorski kotar
9. srpnja 2023.

Novi hit Akija Kaurismäkija predvodi niz nagrađenih filmova na Cinehill Motovunu

Cinehill Motovun Film Festival ove godine stremi novim visinama ne samo svojom dodatnom lokacijom na brdu Petehovac u Gorskom kotaru, već i filmskim programom koji vrvi nagrađenim festivalskim hitovima. U teškom zadatku izbora programa za dvije lokacije, praktički i za dva festivala, selektori su i za ovo izdanje osigurali najbolje iz svjetske nezavisne produkcije.

Na festival se novim ostvarenjem vraća jedna od vodećih figura europskog autorskog filma - Aki Kaurismäki čijim je filmom otvoren i prvi motovunski festival. Sumorna romantična komedija Palo lišće, inače četvrti dio radničke trilogije finskog redatelja, osvojila je nagradu žirija u Cannesu. Kroničar finske melankolije s natruhama apsurda ovog puta prati dvoje usamljenih ljudi, Ansija i Holappi, koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života. Njihov put prema tom cilju otežan je Holappinim alkoholizmom, izgubljenim telefonskim brojevima, činjenicom da jedno drugome ne znaju ni imena ni adrese i općom sklonošću života da postavlja prepreke onima koji traže sreću.

S nagradom žirija u programu Izvjestan pogled u Cannesu dolaze, pak, Psi marokanskog redatelja Kamala Lazraqa. Film, snimljen s neprofesionalnim glumcima, prati Hassana i njegovog sina Issama koji žive od danas do sutra u radničkom predgrađu Casablance obavljajući sitne poslove za lokalnu mafiju. Jedne večeri dobiju zadatak oteti nekog čovjeka, no zarobljeni u dugoj noći, nemaju pojma što ih sve čeka. Lazraqov debitantski igrani film, čiji se naslov ne odnosi na četveronožne ljubimce, već na dvonožne čopore, predstavlja Casablancu u mračnom ozračju daleko od turističkih razglednica u pozadini.

Još jedan dugometražni prvijenac dolazi na Brdo filmova sa zapaženim uspjehom. Štoviše, Buntovnica mlade britanske redateljice Charlotte Regan dobila je glavnu nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji na ovogodišnjem Sundanceu. U središtu priče je snalažljiva 12-godišnjakinja Georgie koja nakon majčine smrti nastavlja živjeti sama na periferiji Londona. Novac zarađuje krađom bicikala s najboljim frendom Alijem, a uspijeva se riješiti socijalnih radnika pretvarajući se da živi s ujakom. Sve ide kao podmazano dok se ne pojavi njezin navodni otac.

Ulaznice za ova tri filmska dragulja, kao i za ostale naslove u glavnom programu, nalaze se već u pretprodaji. Kompleti po najpovoljnijoj cijeni za festival, koji se održava od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja u Gorskom kotaru, mogu se nabaviti putem poveznice: https://motovunfilmfestival.com/ulaznice

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala