Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Ciklus filmova Mirka Kovača na Klasik TV-u
Svake večeri točno u ponoć moći ćete gledati filmove jednog od najznačajnijih književnika s ovih prostora u proteklih pola stoljeća

Ciklus filmova Mirka Kovača na Klasik TV-u

Foto: Klasik TV

Kao zagrijavanje za ovogodišnje izdanje festivala, Klasik TV i Motovun Film Festival predstavljaju ciklus filmova književnika i scenarista Mirka Kovača, dobitnika nagrade 50 godina na ovogodišnjem filmskom festivalu u Motovunu.

Mirko Kovač jedan je od najznačajnijih književnika s ovih prostora u proteklih pola stoljeća, a filmovi koji slijede su ili adaptacija njegovih djela ili su snimljeni prema njegovim scenarijima.

  1. Mali vojnici (pretpremijera), 24. srpanj

Kultni film pokojnog Bate Čengića priča je o dječaku koji je nakon Drugog svjetskog rata smješten u sirotište za partizansku djecu iako su mu roditelji bili nacisti. Uz Mirka Kovača na scenariju su radili i Borislav Pekić i Žika Pavlović, a film je 1968. godine prikazan i u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu.

  1. Lisice (pretpremijera), 25. srpanj

Remek-djelo Krste Papića o antistaljinističkim čistkama u Jugoslaviji smješteno u Dalmatinskoj zagori tijekom jednog vjenčanja redovito se nalazi na svim listama najboljih hrvatskih i jugoslavenskih filmova svih vremena. Scenarij zajednički potpisuju Papić i Mirko Kovač, a film je nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film te nizom drugih nagrada.

  1. Usijanje, 26. srpanj

Film Bore Draškovića iz 1979. godine, snimljen prema scenariju Mirka Kovača, kroz priču o seljacima koji su prisiljeni svoj urod duhana prodati državi po bagatelnim cijenama te paralelom s talijanskom diktaturom za vrijeme Drugog svjetskog rata postavlja pitanja o temeljnim ljudskim slobodama u socijalističkom poretku.

  1. Večernja zvona (pretpremijera), 27. srpanj

Četvrti zajednički igrani film Lordana Zafranovića i Mirka Kovača ujedno se smatra i najuspješnijim, a snimljen je prema Kovačevu romanu Vrata od utrobe. Film pripovijeda o tragičnom putu komunističkog revolucionara uoči i tijekom Drugog svjetskog rata, a nagrađen je Zlatnom arenom za režiju i za najbolju glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija).

Osim navedenih filmova izdvajamo i premijeru filma Haloa – praznik kurvi u četvrtak, 25. srpnja u 22h, pretencioznu art dramu Lordana Zafranovića koja se esejistički poigrava motivima erosa i thanatosa, no najviše pažnje privlače erotski prizori s Nedom Arnerić i Rankom Zidarićem.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala