Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Preminuo Krsto Papić
U 80. godini života preminuo je cijenjeni hrvatski redatelj dokumentarnih i igranih filmova

Preminuo Krsto Papić

Foto: HAVC


Rođen 1933. godine u Vučedolu u Crnoj Gori, Krsto Papić je diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a filmom se počeo baviti kao asistent režije, između ostalog i Veljku Bulajiću na filmovima Vlak bez voznog reda (1959) i Uzavreli grad (1961). Debitirao je epizodom u omnibusu Ključ (1965), a 1967. godine režira svoj prvi dugometražni igrani film Iluzija. Uslijedilo je nekoliko antologijskih ostvarenja hrvatske kinematografije – Lisice (1970), Predstava Hamleta u selu Mrduša donja (1974) i Izbavitelj (1976). Radi se o djelima reprezentativnima za autorski film kasnih 1960-ih i 1970-ih godina, koja su u hrvatsku kinematografiju unijela mračan i sirov senzibilitet na tragu srpskog crnog vala. Otvorena kritičnost prema jugoslavenskoj povijesti i politici Papiću je donijela niz problema s vlastima, što je kao posljedicu primjerice imalo i uskraćivanje dozvole Lisicama da se prikažu u službenoj selekciji Filmskog festivala u Cannesu.

Papić je autor i brojnih antologijskih dokumentarnih filmova, u kojima je se oslanjao na metode filma istine. Među njima najpoznatiji su "Kad te moja čakija ubode" (1968), "Nek se čuje i naš glas" (1971, nagrada u Oberhausenu), "Specijalni vlakovi" (1972) i "Mala seoska priredba" (1986), koji mnogi drže za jedan od najuspjelijih hrvatskih dokumentarnih filmova uopće.



Papićevi su filmovi s velikim uspjehom prikazivani i izvan granica države: "Lisice" su prikazane u programu Quinzaine des realizateurs, paralelnoj sekciji Filmskog festivala u Cannesu, "Predstavlja Hamleta u selu Mrduša donja" prikazana je u službenoj selekciji Berlinalea, "Izbavitelj" je 1982. godine nagrađen prvom nagradom na Fantasportu, a "Život sa stricem" (1988) bio je nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja. Posljednji Papićev film "Cvjetni trg" premijerno je prikazan ljetos na Festivalu igranog filma u Puli, a na Međunarodnom filmskom festivalu u Montréalu osvojio je nagradu Freedom of Speech, piše HAVC.

2006. godine Papić je osvojio Nagradu Vladimir Nazor za životno djelu u području kinematografije, a dvije godine ranije svoju nagradu Grand Prix Special des Amériques dodijelio mu je i Međunarodni filmski festival u Montréalu.

- Prije mjesec dana smijali smo se zajedno na premijeri "Svećenikove djece". Krstina bolest trajala je kraće od jedne filmske distribucije. Svoju posljednju premijeru nije doživio. Ljut sam na ubojicu smrt i ne umijem reći ništa mudro. Bio je snažan i mlad, a ujedno i klasik i imao je nevidljivih 80 godina. Veliki autori umiru mladi, to nema veze s godinama - izrazio je svoje žaljenje Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

L.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala