Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


EURO 2012 četvrtfinale: Češka - Portugal
Proigrao je Nani, probudio se Ronaldo... Iako su Česi solidna momčad, Portugal je u ovom susretu favorit

EURO 2012 četvrtfinale: Češka - Portugal

Foto: PR Photos

Prvo četvrtfinale Prvenstva Europe koje se igra danas između Portugala i Češke, jedinstveno je. Po prvi put u povijesti imamo međusobni susret dvije momčadi koje su u 1. kolu izgubile i nakon toga svejedno uspjele proći skupinu.

Portugal nije samo Ronaldo

Mnogi su skloni Portugal predstaviti kao reprezentaciju izgrađenu oko Christiana Ronalda, ali uz dužno poštovanje prvom snajperu madridskog Reala i igraču kojeg Transfermarkt procjenjuje na 90 milijuna eura, Portugal je daleko više. Portugal je i Nani, veznjak Manchester Uniteda koji je asistirao za 2 od 5 portugalskih golova, Portugal je i Moutinho, portov univerzalni veznjak koji se, poput mačke na sve četiri, sjajno snađe gdje god ga bacili u veznom redu. Treba li spominjati brzonogog, neumornog Quaresmu koji je u stanju operirati na obadva krila, Pepea i Coentraa, lijevu stranu realove obrane koju je trener Paulo Bento copy/pastao u svoju reprezentaciju? Iako ponekad očekujemo malo više "poezije" u igri ove europske reprezentacije južnoameričkog štiha, njihov je potencijal ogroman.

Od pet Europskih Prvenstva za redom na koje se plasirala Češka, na ovogodišnje je reprezentacija ispraćena sa najviše rezignacije. Razloga je više, od relativno neiskusnog trenera Michaela Bileka, koji nikad nije bio sudionik ovako velikih natjecanja, preko neuvjerljivo odigranih kvalifikacija u kojima su Česi svoje vize za prvenstvo ovjerili tek u dodatnim kvalifikacijama protiv Crne Gore.

Rezignirani Česi, sada veliki optimisti

Češki su mediji prije prvenstva bili poprilično sumnjičavi, čak pomalo i okrutni prema svojim reprezentativcima, pa je tako iskusni Baroš postao "islužen i prestar" a Rosicky je pored ta dva epiteta dobio i upitnik zbog ozljede. Svim ostalim manje ili više poznatim igračima zamjeralo se to što nisu zvijezde najvećih klubova, što nemaju karizmu, a opći zaključak je bio: "najveća zvijezda reprezentacije je Petr Čech, a onome kome je golman najveća zvijezda - ne piše se dobro."

Prva utakmica i 1:4 poraz protiv Rusa bili su voda na mlin te plime pesimizma, sve što se poslije događalo (dvije pobjede i prolaz u četvrtfinale kao 1. momčad skupine A) stavilo se u službu velikog preokreta koji je napravljen, sad su svi optimisti, Česi vjeruju u svoje momke koji "mogu otići do kraja."

Najveća briga češkog trenera Bileka prije četvrtfinala je; hoće li moći Tomas Rosicky? Zbog ahilove tetive odsjedio je 2. poluvrijeme protiv Grka, kao i cijeli susret protiv Poljaka. Paulo Bento nema briga s ozljedama, svi Portugalci su zdravi.

Utakmica "do or die"

Ne trebamo se zavaravati, u ovoj utakmici nećemo gledati lepršav, napadački nogomet. Ovo je "do or die" utakmica u kojoj se kopaju rovovi, sve je podređeno obrani vlastitog gola. Česi ni do sada nisu bili pretjerano ofanzivni, iako je igra samo sa isturenim Barošom varka. Česi kad krenu naprijed brzo se pridodaju pa u završnici sudjeluje četiri, nekad i pet igrača. Portugal će vjerojatno zaigrati kao u 1. kolu protiv Nijemaca, oprezno i defanzivno. No uz kvalitetu koju oni imaju naprijed, to ne mora ništa značiti. Proigrao je Nani, probudio se Ronaldo, iako su Česi solidna momčad, Portugal je u ovom susretu favorit.

Z. M. 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala