Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Počinje festival u Cannesu
Sutra počinje 65. po redu filmski festival u Cannesu čijim će ocjenjivačkim žirijem predsjedavati talijanski redatelj Nanni Moretti

Počinje festival u Cannesu

Natjecateljski program canneskog festivala otvara američki (skoro da je postalo nepisano pravilo da Amerikanci otvaraju festival) film "Moonrise Kingdom" (u kojem glume među ostalim Bruce Willis, Harvey Keitel, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton i Frances McDormand) redatelja Wesa Andersona ("Panika pod morem", "Obitelj čudaka") dok će posljednji prikazani film biti nedavno preminulog redatelja Claude Millera, "Thérèse Desqueyroux".

Ovogodišnja konkurencija na festivalu je iznimno jaka, iako smo na to od Cannesa navikli godinama. U konkurenciji su tri bivša pobjednika festivala (Abbas Kiarostami, Michael Haneke i Cristian Mungiu). Haneke je poznat po filmu "Bijela vrpca" s kojim je trijumfirao u Cannesu 2009., a Rumunj Mungiu proslavio se filmom "Četiri mjeseca, tri tjedna i dva dana". Mungiu dolazi s novim uratkom "Beyond the hills" koji se bavi odnosom dviju prijateljica, od kojih je jedna monahinja u pravoslavnom manastiru, dok Haneke kreće u pohod s filmom "Love" koji je snimio u Francuskoj s Isabelle Huppert i Jeanom Louisom Trintignantom. Abbas Kiarostami pak predstavlja "Like someone in love".

No osim ovih bivših, a možda i budućih laureata, tu su i filmovi redatelja koji će potvrditi status zvijezde ili će njihov imidž ipak malo potonuti. Tu prije svega mislimo na Australca Andrewa Dominika ("Killing them softly") koji je poznat po filmu "Ubojstvo Jesseja Jamesa" u kojem glavnu uloga ima Brad Pitt. I ovoga puta slavni je Amerikanac muza Dominiku.

"Killing them softly" je ekranizacija pulp romana iz sedamdesetih godina. Tu je i autor sjajnog filma koji ocrtava današnju kulturu straha In shelter Jeff Nichols s filmom "Mud".

Bez istočne Europe

Pozornost treba obratiti i na Meksikanca Carlosa Reygadasa s filmom "Post Tenebras Lux" dok se poznati kanadski redatelj David Cronenberg u filmu "Cosmopolis" ovaj put bavi likom multimilijunaša (glumi ga Robert Pattinson) koji cijeli dan provodi u blindiranom autu.

John Hillcoat nastupa s filmom "Lawless" (radnja se vrti oko švercera alkohola za vrijeme prohibicije) prema scenariju koji je napisao Nick Cave, koji je ujedno i autor glazbe.

Austrijanac Ulrich Seidl stiže prvim dijelom trilogije o turizmu pod naslovom "Raj". Prvi dio bavi se vremešnim Europljankama koje seksualni turizam dovede u Afriku.
U ovogodišnjoj canneskoj konkurenciji bit će ukupno 22 filma, od kojih pet američkih, četiri francuska, te dva korejska. Iz istočne Europe ove je godine u konkurenciji samo jedan film - drama iz 2. svjetskog rata "In the Fog" Ukrajinca Sergeja Loznice.

Kad je o europskom jugoistoku riječ, on je zastupljen u pobočnim programima, gdje će igrati dva naslova. Film sarajevske redateljice Aide Begić "Djeca" igrat će u programu "Certain regard" (Izvjestan pogled), što je najprestižniji od canneskih off-programa, a ulazak filma sarajevske autorice u Certain regard najveći je uspjeh jednog postjugoslavenskog filma u Cannesu, s izuzetkom, dakako, Kusturice koji je stalni canneski autor, ali u produkcijskom smislu i francuski režiser.

Hrvata naravno ni ove godine nema, osim u koprodukciji bugarskog dokumentarca "Posljednja ambulantna kola Sofije” koji nastupa u programu "Tjedan kritike".

M.M.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala