U "Jelovnicima izgubljenog vremena" (HTV1, nedjeljom, oko 11.20) Veljko Barbieri je Samobor obradio na takav način da vam dođe odmah sjesti u auto, otići na sve lokacije na kojima se kuhalo i jelo (i pilo) i sve to odmah probati!
Kroz genijalni spoj priče o starini i tradiciji Barbieri dokazuje da su mnogi to uspjeli očuvati i danas.
Priča o Samoboru počela je kroz nadaleko poznati bermet i muštardu. Josip Filipec je dvojici sinova ostavio u nasljeđe recept bermeta (Vojko) te muštardu (Antun Dubravko). Upravo je Antun (ujedno i gradonačelnik Samobora!) pokazao kako se radi juha od soma, a pokazana je i kuharica majke Betike.
Predstavljena je kultna krčma "Gabrek", a kuhar Tomislav Medved, kuhao je uz samoborski brend - muštardu.
Samobor je pun kultnih, malih restorana kao što je "Pri staroj vuri" - gdje smo vidjeli kako se rade štrukli u juhi i punjena teleća prsa.
Samoborska pivnica nekadašnja je konjušnica, a sad služi izvorna samoborska jela - svinjski kotleti sa polama, kobasice, buncek koji je pripremio kuhar Silvio Župančić.
Okolna izletišta također imaju vrsna jela pa je tako nadaleko poznat "eingemahtec od piletine".
U najstarijem samoborskom hotelu "Livadić" prezentirana je - torta Livadić, a ako sam dobro sve pratio - Veljku je uspjelo da uopće ne spomene ultrapoznate - samoborske kremšnite! Po Barbieriju iz samoborskih slastica isijava uljuđenost koja ilustrira pravu tradicijsku vrijednost starih recepata, a prezentirao je i nekoliko kuharica.
Uh, okrutno je gledati ovu emisiju tek nakon doručka, a čekajući ručak... Vidimo se u Samoboru!