Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Teška godina luda je društvena satira od redatelja francuskog kino hita Nedodirljivi
Što se događa kad dvojica zgubidana i neradnika postanu dijelom skupine aktivista za očuvanje okoliša?

"Teška godina" luda je društvena satira od redatelja francuskog kino hita "Nedodirljivi"

Preko milijun gledatelja samo u francuskim kinima do danas je pogledalo Tešku godinu, novu super zabavnu komediju redateljskog dvojca Oliviera Nakachea i Érica Toledana, prijatelja koji već preko trideset godina zajedno pišu i režiraju filmove. Razlog tog uspjeha za početak se svakako mora potražiti u samim imenima redatelja, jer se radi o dvojici etabliranih pripadnika francuske kinematografije koji su svoj svjetski uspjeh doživjeli 2011. godine režijom jednog od najvećih francuskih kino hitova uopće, Nedodirljivi koji nije samo u Francuskoj postao box-office senzacijom, već i u gotovo svakoj drugoj europskoj zemlji u kojoj se prikazao, uključujući i Hrvatsku gdje ga je sveukupno pogledalo preko 50 tisuća ljudi. Drugi razlog zbog čega je Teška godina postala još jednim Nakacheovim i Toledanovim hitom leži u činjenici što se radi o prvoklasnom miksu zabavne komedije i društvene satire; drugim riječima, ovo je uradak koji - premda je u svojoj esenciji komedija - također progovara i o nekim vrlo važnim pitanjima što ga čini točno onakvim djelom kakva su dvojica redatelja navikla snimati tijekom velike većine svojih karijera. Teška godina film je prepun zabavnih, ali i gorko slatkih trenutaka zbog kojih će gledatelji proživljavati nekoliko različitih emotivnih stanja tijekom njegovog dvosatnog trajanja. Ovaj je uradak na neki način također i njihov duhovni nastavak televizijske serije “Na terapiji” čija su prva i druga sezona obarali rekorde gledanosti na francusko njemačkoj televizijskoj mreži Arte.

Zabavna komedija Teška godina u domaća kina stiže u četvrtak, 16. svibnja!

Albert i Bruno kompulzivni su potrošači koji se nalaze u dugovima do grla. Kako bi nanovo preuzeli kontrolu nad svojim životima, odlučuju se obratiti za pomoć grupama društvenih aktivista te ubrzo nailaze na skupinu mladih aktivista koji se brinu za očuvanje okoliša. Privučeni besplatnim pivom i čipsom, a ne ideologijom kojoj ovi ekološki osviješteni aktivisti teže, Albert i Bruno uskoro će se pridružiti pokretu s kojim i nemaju baš puno toga zajedničkog…

Glavne uloge u filmu Teška godina ostvarili su Jonathan Cohen, Pio Marmaï i Noémie Merlant. Njih troje su srce i duša samog filma koji podsjećaju na slavne talijanske komedije u kojima glavni likovi pate od vlastitih mana. Cohen je maestralan kao otac slomljen tugom, Marmaï impresionira glumačkim miksom dinamičnosti i krhkosti dok je Merlant poprilično dirljiva u ulozi mlade aktivistice koja se odvojila od svojih stvarnih želja. Kao vodeći redateljski dvojac francuske kinematografije modernog vremena, Nakache i Toledano filmom Teška godina vraćaju se društvenoj satiri u čijoj se pozadini nalaze prekomjerna potrošnja i možebitna nadolazeća klimatska apokalipsa. Četiri godine nakon što su snimili odličnu komediju Neobični životi koju je domaća publika također imala prilike vidjeti u kinima, dvojica prijatelja redatelja vratila su se pisanju i režiranju dugometražnih filmova i to uslijed velikog uspjeha spomenute televizijske serije Na terapiji. Satirična komedija Teška godina njihov je osmi zajednički film, a ujedno i DNK njihove filmografije: i ovo se djelo, kao i velika većina njegovih prethodnika, bavi važnim društvenim temama na lagan, često humorističan, ali nikad težak način.

Glumca Pija Marmaïja redatelji su upoznali tijekom rada na seriji Na terapiji koji ih je oduševio: “Unatoč svim njihovim manama koje u neku ruku i prihvaćamo, mi volimo naše likove”, u jednom je intervjuu izjavio Olivier Nakache, a njegov kolega Éric Toledano je nadodao: “Glumački dvojac Cohen i Marmaï savršeno funkcioniraju u ovom filmu u kojem su nam glumci podjednako važni kao i teme kojima se djelo bavi. Zbilja smo željeli raditi s Pijom, jer je u seriji koju smo skupa radili uistinu bio fascinantan”, objasnio je Toledano. S druge strane, glumica Merlant u francuskoj - pa i europskoj - kinematografiji postaje sve traženijom, a njezina slava će se dodatno povećati nakon ovogodišnjeg festivala u Cannesu gdje će predstaviti svoj redateljski prvijenac: “Snimanje filma Teška godina bilo je jedno fantastično iskustvo. Dvojica redatelja upravo su onakva kakvima ih zamišljamo - pravi profesionalci koji zbog svojih redateljskih vještina svojim filmovima i dalje nastavljaju puniti kino dvorane diljem Francuske i ostatka Europe. Oni su nešto poput ambasadora francuske kinematografije”, u jednom je intervjuu izjavila glumica Merlant.

Satirična komedija Teška godina vrlo je brzo nakon početka kino distribucije u francuskim kinima postala box-office hitom. Osim što je zabavna, Teška godina također je i iznimno inteligentna komedija koja na vrlo kvalitetan način korespondira s današnjim vremenom budući obrađuje teme prekomjerne potrošnje (film započinje scenom pomahnitalih kupaca koji na Crni petak nasilno ulijeću u dućan kako bi prvi kupili željene stvari koje im, vjerojatno, niti ne trebaju) i ekološke (ne)osviještenosti koja nagovještava moguću apokalipsu čovječanstva. Redatelji Nakache i Toledano snimili su još jedno sjajno djelo u kojem su ozbiljan podtekst ispunili velikom dozom zabave i smijeha što Teška godina čini filmom koji se nikako ne bi smio propustiti.

Satirična komedija Teška godina u domaća kina stiže u četvrtak, 16. svibnja.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala