Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Fascinantan obiteljski portret redateljice koja je umalo odustala od karijere
Hvaljena drama "Majka i sin" natjecala se za Zlatnu palmu u Cannesu, a u Stockholmu osvojila nagradu za najbolju glumicu

Fascinantan obiteljski portret redateljice koja je umalo odustala od karijere

Od četvrtka, 23. studenog u domaća kina stiže hvaljena i nagrađivana drama Majka i sin francuske scenaristice i redateljice Léonor Serraille. Riječ je o njezinom drugom dugometražnom filmu nakon iznimnog uspjeha djela Parižanka iz 2017. godine koji je kod nas prikazan u sklopu Zagreb Film Festivala. Film Majka i sin premijerno je prikazan na festivalu u Cannesu gdje se natjecao za glavnu nagradu Zlatna palma, a na cijenjenom festivalu u Stockholmu osvojio je nagradu za najbolju glumicu. Prema mišljenju mnogih svjetskih kritičara upravo je Annabelle Lengronne, glumica koja u filmu tumači lik majke Rose, jedan od glavnih razloga zbog čega Majka i sin dobiva pohvale gdje god se prikaže. Ova mlada, perspektivna glumica izjavila je da se glumom počela baviti “kako bi postala slobodna”, a film Majka i sin prvi je u kojem je ostvarila glavnu ulogu.

S druge strane, redateljica Serraille nakon svog prvog dugometražnog projekta željela je odustati od karijere zbog stresa koji joj je rad na tom filmu prouzročio, ali ju je njezin producent nagovorio da napiše i snimi Majku i sina, djelo koje joj je tematski izrazito blisko. Hvaljena drama Majka i sin u domaća kina stiže u četvrtak, 23. studenog.

“Dirljiv portret snage jedne žene koji istovremeno izbjegava glorificirati majčinstvo”; “Pravi filmski dosje imigrantskog iskustva”; “Prekrasna priča s glumačkom senzacijom u glavnoj ulozi” samo su neki od hvalospjeva koje je film Majka i sin dobio u Cannesu, ali i tijekom redovite kino distribucije filma po europskim prijestolnicama. Kasne su osamdesete godine, a Rose se sa svoja dva mlada sina iz Obale Bjelokosti seli u Pariz. Tijekom idućih dvadeset godina od njihovog dolaska u Francusku pa sve do sadašnjosti priča filma emotivna je kronika konstrukcije i dekonstrukcije života jedne imigrantske obitelji.

Ova poetska priča o žrtvi i ljubavi na internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem tekstova filmskih kritičara diljem svijeta ima čak 84% pozitivnih ocjena što svakako upućuje na to da se radi o kvalitetnom djelu. “Volim ovu priču i željela sam vidjeti što će se dogoditi s tom obitelji dok sam ju pisala”, u jednom je intervjuu izjavila scenaristica i redateljica Serraille. Za odabir mlade Annabelle Lengronne izjavila je: “Kada je scenarij bio gotov odlučili smo prvo odabrati ulogu majke, jer nam je ona bila najvažnija. U trenutku kad se Annabelle pojavila na audiciji već smo vidjeli osam ili devet glumica. Ne sjećam se iz kojeg točno razloga, ali Annabelle je na audiciju došla na rubu suza te u vrlo emotivnom stanju; odmah sam znala da baš nju želim za glavnog lika. Imala je toliko jaku karizmu i mogla sam ju zamisliti da će upravo ona biti žena koja će u filmu proći kroz sva ta desetljeća i biti izvanredna”.

U svom prvom filmu Parižanka iz 2017. godine za koji je osvojila nagradu Camera d’Or koja se u Cannesu dodjeljuje za najbolji filmski prvijenac, redateljica Serraille portretirala je modernu mladu ženu čija ranjivost postaje njezina snaga. Tim je filmom Serraille ujedno skrenula pozornost na sebe kao filmašicu čije vrijeme tek dolazi. Koristeći se univerzalnim stilom, romantikom i humorom, redateljica je pokazala rijetku mogućnost prikazivanja mješavine dobrotvorne, nježne fantazije i okrutne realističnosti. Majka i sin upravo je takvo djelo koje ispod naizgled jednostavne površine skriva snažno duboke osjećaje. Serraille je na iznimno dirljiv način prikazala kompleksnu mladu ženu koja je sposobna pronaći sreću čak i u najokrutnijim uvjetima. Povrh toga, s obzirom na temu migracije, film je također i poprilično aktualan bez obzira na činjenicu što se njegova radnja proteže na više od dva desetljeća.

Drama Majka i sin do danas je prikazana na desecima uglednih međunarodnih festivala u svijetu, od američkih preko europskih pa sve do azijskih i australskih. Projekcije filma svugdje su manje više ispraćene ovacijama publike, a na nekolicini je festivala ovo djelo osvojilo i nagrade, uglavnom u kategoriji najbolje glumice. S obzirom na teme kojih se dotiče, kvalitetu scenarija i režije te hvaljena glumačka ostvarenja, Majka i sin film je koji se ne propušta.

Hvaljena i nagrađivana drama Majka i sin u domaća kina stiže u četvrtak, 23. studenog.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala