Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Marokanska ljubavna priča nominirana za nagradu Oscar!
Subverzivan, emotivan, maestralno režiran i sjajno odglumljen, "Plavi kaftan" nezaboravna je filmska delicija

Marokanska ljubavna priča nominirana za nagradu Oscar!

Ove se godine za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, odnosno najboljeg djela snimljenog na jeziku koji ne dolazi iz engleskog govornog područja natjecalo pet vrhunskih ostvarenja među kojima je jedno od najkvalitetnijih svakako marokanska ljubavna priča Plavi kaftan. Riječ je o canneskom laureatu, filmu koji je osvojio nagradu FIPRESCI u kategoriji izvjestan pogled, djelu koje je nagrađeno na festivalima u Tromsøu, Göteborgu, Chicagu, Ateni, Valladolidu, Marakešu, Vancouveru te desecima drugih uglednih događaja što ga je svakako svrstalo u red jednog od najboljih i najkvalitetnijih filmova godine. 

Plavi kaftan režirala je Maryam Touzani, cijenjena marokanska scenaristica, glumica i redateljica kojoj upravo ovaj film predstavlja svojevrstan vrhunac dosadašnje karijere i svakako najveći uspjeh. Marokanski filmski savez bez pretjeranog razmišljanja odabrao je upravo Plavi kaftan kao kandidata svoje zemlje za prestižnu nagradu Oscar, a ona je početkom ove godine i potvrđena kad je film uvršten među pet izabranih za nominaciju u toj kategoriji. Time je redateljica Touzani uspjela ostvariti presedan za svoju zemlju, jer je Plavi kaftan postao prvim marokanskim filmom u povijesti koji je nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma za ovu najcijenjeniju filmsku nagradu.

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću. Plavi kaftan prigušena je drama o neizrečenoj napetosti između triju glavnih likova. Redateljica Maryam Touzani uz pomoć tog skrivenog nemira stvara erotski ugođaj, a uslijed potisnute želje u ovoj psihoseksualnoj drami i svakodnevne radnje dobivaju skriveni naboj.

U filmu su glavne uloge ostvarili Lubna Azabal, Saleh Bakri te Ayoub Missoui kojemu je ovo ujedno bio i prvi glumački nastup. Svo troje su prema mišljenju kritičara odradili senzacionalan posao uz mirnu, suptilnu i sigurnu redateljsku ruku Maryam Touzani te stvorili nezaboravnu priču koja govori o različitim vrstama ljubavi. Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem ocjena kritike i publike diljem svijeta, Plavi kaftan do danas je skupio 96% pozitivnih kritika filmske struke te 88% pozitivnih ocjena publike što upućuje na to da se radi o jedinstvenom uratku svakako vrijednom pažnje.

Na svjetskoj premijeri filma održanoj na festivalu u Cannesu gdje je u konačnici osvojio spomenutu nagradu FIPRESCI, film Plavi kaftan nakon projekcije dobio je ovacije publike u trajanju od čak petnaest minuta, a sve što je tom prilikom redateljica Touzani uspjela reći bilo je da je ovo film o ljubavi. Kao i njezin prethodni uradak “Adam” i Plavi kaftan također je humanistička priča u kojoj se glavni likovi nalaze u suprotnosti s okolinom u kojoj žive. Niti jedan od tih filmova nisu tragedije, već su priče o toplini i ljubavi u drugačijoj formi koje će gledatelja ostaviti spremnog za povjerovati u najbolje dijelove ljudske prirode.

Inspiraciju za film Plavi kaftan redateljica Touzani pronašla je dok je snimala prethodno djelo “Adam”. Tada je, naime, upoznala misterioznog muškarca koji ju je iznimno duboko dirnuo te kako je izjavila u jednom intervjuu: “Osjetila sam da postoji mnogo stvari koje on nije govorio o svom životu, kao da postoji cijeli jedan dio njegovog života koji se nalazi u sjeni. Nekoliko puta sam mu se vraćala i razgovarala s njim, ali nikad mu se nisam usudila postaviti neko osobno pitanje, jer sam smatrala da mi tu nije mjesto”, objašanjava Touzani te nadodaje da su je upravo te neizrečene stvari između njih dvoje motivirale na sličan razvoj radnje filma Plavi kaftan između troje glavnih likova.

Uz osvojenih preko trideset nagrada na raznim svjetskim festivalima, službenu selekciju u Torontu te spomenutu nominaciju za Oscara, Plavi kaftan svakako spada u jedne od delicija ovogodišnje filmske ponude za sve ljubitelje važnih i velikih ljubavnih priča.

Romantična drama Plavi kaftan u domaća kina stiže u četvrtak, 28. rujna.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala