Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Ana Tenžera odgovara: A što je s uredničkom odgovornošću?
Zanima nas i vaše mišljenje - je li kriva novinarka ili njezini urednici koji su pustili prilog?

Ana Tenžera odgovara: A što je s uredničkom odgovornošću?

PIŠE: Dario Petruševski
Foto: Vjesnik, Story

Nakon što smo objavili članak o otkazu kojeg je Ana Tenžera dobila na RTL Televiziji, reagirala je mlada novinarka, koja smatra da se iz priopćenja njezine sad već bivše TV kuće ne može jasno vidjeti tko je, kada i kako pogriješio, što je na kraju dovelo do emitiranja priloga o zagađenju koje ne postoji. Stoga objavljujemo pismo koje nam je poslala novinarka u otkazu, u nadi da ćemo joj barem malo osvjetlati obraz.

"Kao i drugi portali, prenijeli ste kako je riječ o prilogu kojeg sam sama radila, snimala te onda senzacionalistički predstavila. Ništa od toga nije točno, no iz nerazumljivog priopćenja RTL-a tako i tako ništa nije jasno. Za početak - nisam bila na terenu, materijal je snimila lokalna televizija. Taj dan radila sam sasvim druge događaje (predstavljanje Antikorupcijske kampanje te još jedno snimanje u Državnom odvjetništvu). U 18 sati mi je urednica rekla da napišem kratku vijest o "onečišćenju u Brodu". Kao i producentica, koja je za sliku iza voditelja pripremila sliku vode (što se da i vidjeti), iz nedovoljno jasne uredničke upute zaključila sam da je riječ o vodi. Otkud bi u 18 sati (vijesti idu u 18.30) mogla dobiti informaciju?", stoji u pismu Ane Tenžere.

Unatoč opravdanju, novinarka kaže kako preuzima odgovornost za svoj dio krivice: "Naravno da sam pogledala internet, nedovoljno pozorno, napisala glupost koja još mora proći kroz ruke urednika i voditelja. Glupost nastala zbog brzine, a i radi toga što nisam uopće pratila tu temu (ponavljam, sasvim drugim stvarima sam se bavila taj dan) me došla otkaza. O uredničkoj odgovornosti neću uopće govoriti".

U pismu koje je jučer procurilo iz redakcije RTL-a, a u kojem urednik Informativnog programa Ivan Lovreček obavještava zaposlenike da je Ana Tenžera dobila otkaz, uopće se ne spominje urednička odgovornost. Zbog "velike novinarske pogreške" koja je, smatra Lovreček, narušila ugled RTL Televizije, dosad je platila isključivo Ana Tenžera, dok su njezini urednici, unatoč "zapovjednoj odgovornosti", zasad pošteđeni.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala