Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


14. ZagrebDox: Festivalska kronika 5
3. ožujka u Kaptol Boutique Cinema dodijeljene nagrade pobjedničkim filmovima 14. ZagrebDoxa

14. ZagrebDox: Festivalska kronika 5

Foto: ZagrebDox

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja je održana 3. ožujka u Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol, dodijeljene su nagrade pobjedničkim filmovima 14. ZagrebDoxa.

Veliki pečat za najbolji film u međunarodnom natjecateljskom programu žiri je dodijelio filmu "O očevima i sinovima" sirijskog redatelja Talala Derkija. Svoju odluku obrazložili su riječima: Žiri dodjeljuje glavnu nagradu filmu koji prikazuje kako jedan otac pretvara svoje sinove iz djece u obučene ubojice. Golemi rizik kojem se autor izložio donio nam je napetu kombinaciju ljubavi i ekstremizma koja se prenosi s koljena na koljeno.

Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa dodijeljen je srpskom filmu "Druga strana svega" redateljice Mile Turajlić. Žiri je pojasnio da se radi o filmu koji tečno gradi pripovijest o potpunim suprotnostima spajajući svakodnevno i epsko. Intimni prizori odnosa majke i kćeri odvijaju se ispred kulise turbulentne povijesti zemlje u stalnom prevratu. Dojmila nas se jasna struktura složene radnje i osjećajnost s kojom su dočarani veliki dokumentarni trenuci.

Mali pečat za najbolji film autora/ice do 35 godina osvojio je film "Preko svih granica" poljske redateljice Marte Prus za izvrstan prikaz snažnih arhetipskih likova u ozbiljnom klasičnom sukobu, koji je nastao samo uz pomoć prirodnih alata dokumentarističkog promatranja.

Članovi žirija Movies That Matters nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodijelili su filmu "O očevima i sinovima" sirijskog redatelja Talala Derkija. Žiri smatra da unatoč činjenici da se autor u filmu drži postrani, svjesno birajući ulogu promatrača umjesto sudionika, film uspijeva dokumentirati i traumu čovjeka koji je svakom snimljenom scenom sve dalje od domovine svojih sjećanja i sve bliže spoznaji da je ona zauvijek nestala. Iako prizori često ostavljaju osjećaj jeze u očigledno sumornoj perspektivi, film ima snažan pozitivan učinak. Hrabrost autora koji je odlučio dokumentirati važnu priču u izuzetno teškim okolnostima, stavljajući na kocku i vlastiti život, daje gledateljima dopuštenje i obvezu da također budu hrabri.

Nagradu Teen Dox za najbolji film o problemima mladih osvojio je ruski film "Ljepota" Kristine Kuzakmetove, o čemu su odlučili učenici i učenice Klasične gimnazije u Zagrebu. Oni su izjavili da su ga odabrali jer postavlja bezbroj pitanja, a ne nudi konkretne odgovore, nego otvara prostor za razmišljanje. To se postiže objektivnim prikazom života u okrutnim uvjetima djece i tinejdžera koji su prisiljeni odrasti prije svog vremena.

Nagrada Mojoj generaciji - koju dodjeljuje Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, filmu autora svoje generacije - pripala je filmu "Ljudska rijeka" renomiranog kineskog redatelja, konceptualnog umjetnika i političkog aktivista Ai Weiweija. Ljudska rijeka nije samo monumentalni prikaz jedne od najvećih kriza našeg doba nego i dramatičan i osoban produžetak iznimnog umjetničkog opusa Ai Weiweija i, naposljetku, bitan doprinos aktivnostima na području borbe za ljudska prava, stoji u pojašnjenju Nenada Puhovskog.

Ove godine na ZagrebDoxu je prvi put dodijeljena i Nagrada FIPRESCI - Nagrada Međunarodne federacije filmskih kritičara, koja je pripala filmu "Druga strana svega" Mile Turajlić. Časna žena koja ne misli da je zaslužila počasti. Stan koji nikada nije trebao biti stan, nego je postojao takav kakav je dulje od 70 godina. Pragmatičnost koja je postala strast na političkoj pozornici. Film Mile Turajlić Druga strana svega zbližava, otkriva i donosi sklad, stoji u pojašnjenju žirija.

ZagrebDox 2018 :: Festivalska kronika 5

Više o svim nagradama pronađite na: zagrebdox.net

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala