Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Sud zabranio prikazivanje dokumentarca Amazing Grace
Spor oko prava na snimke zaustavio premijeru biografskog filma o Arethi Franklin na festivlu u Tellurideu

Sud zabranio prikazivanje dokumentarca "Amazing Grace"

 Aretha Franklin podigla je tužbu na sudu u saveznoj državi Colorado u SAD-u kako bi zaustavila prikazivanje biografskog filma Amazing Grace.

Dokumentarni film o ovoj pjevačici svjetskog glasa trebao se premijerno prikazati prvog dana poznatog amričkog filmskog festivala u Tellurideu. Međutim, spor oko pojedinih snimaka i prava na prikazivanje dotičnih snimaka zaustavio je najavljenu projekciju.  

Dotične snimke napravio je Sydney Pollack, a na njima se nalazi za karijeru prijelomna izvedba pjevačice iz 1972. godine. Iz toga koncerta proizašao je treći album pjevačice s naslovom Amazing Grace. Producent dokumentarca Alan Elliot pribavio je snimku 2008. godine, a u tužbi koju je podigla Aretha Franklin tvrdi se kako su povrijeđena njena ugovorna prava te prava intelektualnog vlasništva. Naime, u ugovoru iz 1972. godine navodno stoji kako snimka neće biti korištena u komercijalne svrhe bez izričitog dopuštenja same pjevačice. 

Ova pravna zavrzlama traje još od 2011. godine, kada je pjevačica podigla sličnu tužbu a tada je nesporazum razriješen tako što se odustalo o prikazivanja filma. Trenutačno stanje je takvo da se film za sada neće prikazivati jer je sud odredio zabranu od 14 dana tijekom kojih će se tek pokrenuti spor pojaviti pred sudom. 

Telluride Film Festival u svome programu je zamijenio dokumentarac projekcijom filma Sherpa redateljice Jennifer Peedom.

S obzirom da je "Amazing Grace" i na programu filmskog festivala u Torontu 10. rujna ostaje otvoreno pitanje hoće li se film prikazati na tom festivalu. Za sada, prema izvještavanju Deadlinea, festival u Torontu planira prikazivati film kako stoji prema rasporedu. 

M.M.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala