Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Premijera izgubljenog filma Orsona Wellesa
"Mletački trgovac" Orsona Wellesa otvorit će ovogodišnji Međunarodni filmski festival u Veneciji

Premijera izgubljenog filma Orsona Wellesa

 Povodom stogodišnjice rođendana velikog redatelja Orsona Wellesa filmski svijet će biti počašćen prikazivanjem davno izgubljenog filma ovog redatelja - Mletačkog trgovca.

"Mletački trgovac" prikazat će se 1. rujna na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji kao dio programa pred samo svečano otvaranje festivala koji će trajati od 2. do 12. rujna. 

Adaptacija Shakespeareove drame "Mletački trgovac" iz 1969. godine nikada nije prikazana na velikom platnu, a prvotno je bila dijelom televizijske produkcije CBS-a koja je pred sam završetak filma otkazana. Welles je zatim film nastavio snimati kao nezavisni projekt. Kako bi smanjio produkcijsku cijenu, Welles je dijelove filma snimao na hrvatskoj obali i posebno u Dubrovniku.

Iako je Welles uspio završiti film, danas se smatra jednim u nizu nedovršenih redateljevih ostvarenja. Naime, dvije od tri role originalnog filma su nestale bez traga. Sam Orson Welles je 1982. godine izjavio kako je negativ filma ukraden. Doduše, fragmenti snimaka su do sada bili pohranjeni u nizu različitih arhiva.

Orson Welles je u filmu odigrao i ulogu Shylocka, jednu od vodećih uloga drame.

Iako izgubljene vrpce nikada nisu pronađene, film je rekonstruiran i restauriran prema nedavno pronađenom izvornom scenariju i uputcima  Angela Francesca Lavagnina koji je skladao glazbu za film. 

Uz "Mletačkog trgovca" publika će imati priliku pogledati i Wellesov film Otelo, film jednako burne produkcije koji je za ovu priliku također restauriran i koji će se prikazivati u punoj dužini. "Otelo" je premijerne godine (1952.) na festivalu u Cannesu odnio Grad Prix. 

M.M.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala