Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Odlazak velikana: Boris Buzančić i Ana Karić
U jednom danu preminulo je dvoje velikana hrvatskog glumišta, Buzančić od posljedica moždanog udara, a Karić iznenada

Odlazak velikana: Boris Buzančić i Ana Karić

Foto: Teatar.hr

Hrvatsko glumište potreseno je odlascima dvaju velikih glumačkih legendi, Borisa Buzančića i Ane Karić.

Jučer je od posljedica moždanog udara koji je doživio prije skoro dva mjeseca u 85. godini preminuo Boris Buzančić, glumac i prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj.

Buzančić je rođen 13.3.1929. i glumom se počeo baviti od rane mladosti, a na Akademiji dramske umjetnosti diplomirao je 1954. godine.

Njegova najpoznatija uloga vjerojatno je ona šaljivog splitskog gradonačelnika Dotura Vice u seriji Velo misto. Buzančić je i u stvarnom životu bio gradonačelnik i to grada Zagreba nakon prvih demokratskih izbora 1990., a javnost ga pamti i kao zaslužnog za vraćanje spomenika bana Josipa Jelačića na istoimeni zagrebački trg. Na tom mjestu ostao je 3 godine, bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru da bi se iz politike povukao krajem 1990-ih i posvetio glumi.

Samo neke od njegovih filmskih uloga su Kapetan Mikula Mali, Roko i Cicibela, Tajna Nikole Tesle, Gabrijel, Oficir s ružom, Maršal, Kotlovina ...

Ana Karić, legendarna kazališna, filmska i televizijska glumica, preminula je iznenada jučer u 74. godini.

Karić je rođena 13.5.1941., a Akademiju za kazališnu umjetnost završila je 1963. Glumila je uloge ljepotica te kasnije senzulanih žena, a gledali smo je u filmovima poznatih hrvatskih redatelja (Krsto Papić, Ante Babaja, Zvonimir Berković...).

Njezina karijera trajala je više od 50 godina, a prije četiri godine primila je desetu, jubilarnu nagradu Fabijan Šovagović za poseban doprinos hrvatskom filmu. Posljednjih godina velika glumica nizala je uspjeh za uspjehom pa je za ulogu u drami Noćni brodovi dobila Zlatnu arenu u Puli 2012. na filmskom festivalu.

Boris Buzančić i Ana Karić zajedno su glumili u mnogim filmovima, u više stotina predstava, a njihova zadnja suranja bila je na kazališnoj drami Ljubavna pisma A.R. Gurneya gdje se Karić našla u ulozi koju su imale i velike strane zvijezde (Kathleen Turner, Elizabeth Taylor, Sigourney Weaver).

D.L.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala