Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Pobjednici filmskog festivala u Cannesu
Sinoć su svečanom ceremonijom podijeljene najprestižnije filmske nagrade, a Zlatnu palmu odnosi turski film „Winter Sleep“

Pobjednici filmskog festivala u Cannesu

Svečana dodjela nagrada 67. filmskog festivala u Cannesu održana je sinoć. Od 14. do 25. svibnja, koliko je trajao ovogodišnji festival, prikazalo se mnogo filmova, održani su brojni intervjui i podijelila su se sva priznanja. 

Ovogodišnjim žirijem predsjedala je Jane Campion, a među prestižnim članstvom u žiriju su bili umjetnici poput Willem Dafoea, Carole Bouquet, Sofia Coppola, Gael Garcia Bernala, Jeon Do-yeona, Jia Zhangkea, Leila Hatami i Nicolas Winding Refn. 
 
 
Ponosni pobjednik koji se ovjenčao Zlatnom palmom je film turskog redatelja Nuri Bilge Ceylana Winter Sleep. Film je prikazan trećeg dana festivala, a usprkos dugom trajanju od 3 sata i 16 minuta odmah je postao najtraženija predstava. Unatoč podvojenim kritikama film se pokazao kao hit i prigrabio je jednu od najprestižnijih filmskih nagrada. 
 
 
„Winter Sleep“ prati egocentričnog anatolijskog hotelijera Aydina i njegove međuljudske odnose. Film je primio hvale za odlične i kompleksne likove, radnju smještenu u središte planinske Kapadokije opsjednute prošlošću te za izvrsnu glumu. 
Aydina je utjelovio Haluk Bilginer, njegova sina Ilyasa Emirhan Doruktutan, suprugu  Nihal Melisa Sözen, a netom rastavljenu sestru Demet Akbag
 
 
Filmovi redatelja Nuri Bilge Ceylana dosada su zaslužili dva Grand Prix-a, čime je zaslužio poštovanje filmskih krugova. 2002. nagradu je dobio njegov film „Distant“, a 2011. film „Once Upon a Time in Anatolia“. Ne zaboravimo i 2008. godinu kada je primio nagradu za najboljeg redatelja s filmom „Three Monkeys“ u Cannesu.
 
Drugu nagradu (Grand Prix) ove godine je dobio film The Wonders talijanske redateljice Alice Rohrwacher. Poluautobiografska drama prati obitelj pčelara u središnjoj Italiji koja se bori za očuvanje svog načina života.
 
 
Nagradu za režiju dobio je Bennett Miller za svoj film „Foxcatcher“, a za najbolju glumu nagrađena je glumica Julianne Moore u filmu „Maps to the Stars“ i glumac Timothy Spall u filmu „Mr. Turner“.
 
 
Nagradu žirija osvojila su dva filma - Mommy Xavier Dolana i Goodbye to Language Jan-Luc Godarda, a za scenarij film Leviathan i scenaristi Andrey Zvyagintsev i Oleg Negin.
 
M.M.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala