Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Klasici Normana McLarena povodom 100. rođendana na ovogodišnjem Animafestu!
Tu je i Kino za uši, večernja zabava uz animirane spotove poznatih glazbenika poput Gotyea

Klasici Normana McLarena povodom 100. rođendana na ovogodišnjem Animafestu!

Povodom stote godišnjice rođenja, u bliskoj suradnji s Nacionalnim filmskim odborom Kanade, Animafest Zagreb 2014. organizira veliku retrospektivu jednog od najznačajnijih inovatora animiranog filma i filmske umjetnosti u cjelini Normana McLarena (1914. – 1987.)!

Pozdravni govor Normana McLarena

Pionir brojnih tehnika, poput crtanja po filmskoj vrpci, piksilacije i sintetiziranog zvuka, Norman McLaren bio je neumorni istraživač granica medija, nesvakidašnje smion i originalan autor čiji put i danas slijede brojni umjetnici. Vjerovao je da je film umjetnička forma koja još nije dosegla punu zrelost te joj nakon jednostavne naracije kakvu su zacrtala braća Lumière predstoje istraživanje i eksperimentiranje. Tijekom života primio je brojne nagrade, poput Oscara za film Susjedi (1952.), Zlatne palme u Cannesu za Blinkity Blank (1955.), BAFTA-e za Pas de deux (1968.), kao i niz nagrada za životno djelo, među kojima i Animafestovu 1986. godine.

Za ovu priliku pripremljene su posebno restaurirane, raskošne kopije filmova na kakve bi i sam McLaren zacijelo bio ponosan. NakonP ozdravnog govora Normana McLarena (1961.) slijede Zvijezde i pruge (1941.), Hen Hop (1949.), Zbogom dosadna brigo (1949.), Susjedi (1952.), Blinkity Blank (1955.), Jednom bijaše stolac (1957.), Kos (1958.), Horizontalne linije (1962.), Pas de deux (1968.) i Sinkromija (1971.).

Norman McLaren: Blinkity Blank

Mnoštvo slavnih filmaša, poput Georgea Lucasa i Françoisa Truffauta, odalo je priznanje Normanu McLarenu, a volio ga je i Picasso. Detaljan pregled programa McLarenovi klasici možete naći ovdje .

Animafest 2014. i u preostalim segmentima dokazuje koliko animirani film nadilazi uobičajeni stereotip o "crtićima". Kino za uši je program animiranih videospotova, područja u kojem se susreću dva kreativna polja s istim polazištem i osnovom – ritmom. Videospotovi, kojima se najčešće posvećuju mlađi animatori i animatorice, jedna su od najsvježijih grana animiranog filma.

Gotye: Giving me a chance

U Kinu za uši mogu se stoga susresti najrazličitiji stilovi, ističe se poznati glazbenik Gotye, naročito sklon animiranom spotu (na primjer Giving Me A Chance), britanski animator Ruffmercy koji se sa svojim mračnim, grafiterskim stilom specijalizirao za underground rap (House Shoes ft. Danny Brown Sweet) te još 15 spotova koji čine ovaj glazbeno-animirani program idealnim za opuštanje u večernjim satima nakon preostalih poslastica festivala. Ovdje možete vidjeti detaljan pregled programa Kino za uši.

Tu je i program 3 x 3 u koji umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić izabire troje autora koji su izborili svoje mjesto u glavnim konkurencijama, ali zaslužili i posebno predstavljanje ranijih radova.

Špela Čadež: Bolesni od ljubavi

Roberto Catani (1965.) već je sudjelovao na Animafestu 2012. s Hodačica po žici, i 2002. godine s La Sagra za koje je osvojio i nagrade, a u programu 3 x 3 prikazuju se ponovno uz novo djelo Zlatna ribica. Tomek Ducki (1982.) za svoj je diplomski film Crta života bio nominiran za Cartoon d'Or. Uz njega, u 3 x 3 prikazuju se i Tihi dodir te Basement Jaxx ft Lightspeed Champion: My Turn. Špela Čadež (1977.) uglavnom stvara u tehnici lutka-filma te je trajno zaokupljena temama ljubavi i osamljenosti, a u programu 3 x 3 prikazuju se dva njena lutka-filma Zasukanac i Bolesni od ljubavi te Zadnja minuta u kojem je s Marinom Rosset animirala sjene. Potpuni pregled programa 3 x 3 nalazi se na ovoj poveznici.

24. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održava se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. Ulaznice za Animafest 2014. mogu se kupiti i online.

Vidimo se na Animafestu!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala