Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Bowie i Pink Floyd u odličnoj epizodi o Art rocku
"Sedam razdoblja rocka" odlično secira važne etape razvoja glazbe

Bowie i Pink Floyd u odličnoj epizodi o Art rocku

HTV2 petkom (22:05) nudi odličnu dokumentarnu seriju o rocku (odabrao - ne Đelo, već Mira Vočinković) - "Sedam razdoblja rocka" (SEVEN AGES OF ROCK). Druga (od sedam) epizoda imala je naziv "Bijela svjetlost, bijelo usijanje (po pjesmi VELVET UNDERGROUND): Art - Rock", sve u rasponu od 1966 - 1980. godine.

Prvo su predstavljeni PINK FLOYD, koji su svojom psihodelijom promijenili smjer u glazbi onog vremena, no početna glavna snaga Syd Barret brzo je izgorio jer ga je LSD upropastio. Pjesma "Jugband blues" genijalna je "oporuka" uma koji odlazi, i svakako jedna od najboljih pjesma svih vremena.

David Gilmour zamijenio ga je u bendu, prvo kao povremeni 5. član, a poslije i stalni. Vidjeli smo ukratko uspjehe benda, sve do albuma i projekta "The wall" iz 1979. gdje je glavnu ulogu preuzeo Roger Waters.

VELVET UNDERGROUND svakako, uz THE STOOGES (nespomenute u filmu, no slijedi epizoda o punku, na koji su jako utjecali) spadaju u najutjecajnije bendove svih vremena, a naklonost Andyja Warhola jako im je pomogla. Lou Reed i John Cale i danas su kreativni i rade odlične, solo albume.

Najslavnijeg među obrađenim u drugoj epizodi, Davida Bowiea nadahnuo je i Syd, Velveti... a on sve dignuo na razinu više, pogotovo svojom kreacijom Ziggy Stardusta.

Posebna je priča art rock benda ROXY MUSIC i Bryana Ferrya, a pogotovo teatralnost, koja je graničila sa groteskom kod benda GENESIS, gdje je Peter Gabriel glumio razne likove te stavljao čak i lisičju glavu na pozornici i to bez da je na to prije upozorio članove benda!

No, ubrzo je taj konceptualizam, ali i simfo rock pomeo punk-rock, koji slijedi naredni petak (Sex Pistols, Clash, Ramones, Television, Patti Smith, Damned, Buzzcocks...). Obavezna lektira za sve glazboljupce! Gabba gabba hey!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala