Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Fil(m)harmonija se vraća uz Krstaricu Potemkin
Kino Europa prikazat će jedno od najutjecajnijih filmskih ostvarenja svih vremena redatelja Sergeja Ejzenštejna

Fil(m)harmonija se vraća uz "Krstaricu Potemkin"

Foto: Kino Europa

Nakon uspješne projekcije filma "Nosferatu", sa Zagrebačkom filharmonijom u Filmskom ciklusu Kina Europa prikazat će se jedan od najboljih i najutjecajnijih filmskih ostvarenja svih vremena. Radi se o klasiku kinematografije iz redateljskog stolca Sergeja Ejzenštejna: "Krstarica Potemkin".


Iako snimljen za samo 40 dana, a dovršen jutro prije premijere, ostaje zapamćen u povijesti kinematografije po svojoj revolucionarnoj montaži i  upotrebi tehnike reza.

Filmofili će se sjetiti da je upravo kultna scena s padajućim dječjim kolicima na stepenicama u Odessi, u kojoj carski vojnici vrše masakr nad civilima, korištena u brojnim filmovima, među kojima su (jednako kultni): "Nedodirljivi" Briana De Palme, "Kum" Francisa F. Coppole, "Ljubav i smrt" Woodyja Allena… A tzv. Potemkinove stube postale su tako jedna od najutjecajnijih filmskih scena i omiljena inspiracija brojnih umjetnika.

Edmund Meisel autor je originalne glazbe iz filma koju će orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Krešimira Batinića izvoditi za vrijeme projekcije. Šostakovičeva 5. simfonija savršeno prati svu dramatičnost ključnih filmskih scena, pa tako i onu Potemkinovih stuba.

U četvrtak, 14. 11. u 20:00 sati je velika premijera, a projekcije se nastavljaju 15. i 16. 11. s početkom u 19 i 21 sat. Ulaznice za sve projekcije mogu se kupiti u kino Europa Shopu po cijeni od 60 kn!



L.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala