Dokumentarni filmovi - preporuke

1
    0 0

nia @ 29.8.2011. 16:49

Nedavno sam pogledala nekoliko zanimljivih dokumetaraca. Ako nekog zanima, evo par preporuka:

Babies (2010)  imdb   wiki  

= prva godina života četiriju beba s četiriju strana svijeta (zanimljivo vidjeti kako se može živjeti bez pelena, dadilja i sličnih 'luksuza' Wink)

Microcosmos (1996)   imdb   wiki 

= život sitnih stvorenja (za one koji se ne boje buba); nevjerojatna fotografija s predivnom glazbom! baš me zanima kako su to snimaliSmile

Obavezno pogledati barem ovaj isječak: Embarassed

0 0

mario @ 29.8.2011. 23:49

Ovaj babies sam mislio pogledati i na kraj skroz zaboravio na njega. Moram ovih dana.

Evo što mi atm pada na pamet.

Metal: A Headbanger's Journey

Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father

Anvil!: Story of Anvil

0 0

gestapo @ 30.8.2011. 11:11

11-th Hour

Apocalypse-The Second World War

Zeitgeist

Meni osobno jedni od najboljih dokumentaraca koje sam gledal! Pa ako ko nije ove pogledal, nek si pogleda trailere mozda i vama bude zanimljivo!

0 0

mersault @ 30.12.2011. 20:56
     Exit Trough the Gift Shop - 2010.

Dovodi se u pitanje i "dokumentarnost" ovog filma, al' to samo obogaćuje kontekst filma. Ne samo jedan od najboljih dokumentarnih (ako se može nazvat dokumentarnim), nego jedan od najboljih filmova uopće koje sam odgled'o u svojoj gledateljskoj karijeri. Film u kojem gledatelj sam postaje dio onoga što se filmom ironizira tako što ga gleda. Čak bih ga idenficirao kao dokumentarni ekvivalent nekih genijalnih satira Saše Barona Kohena (prvenstveno mislim na Borata i Brunu), s tim što je ovo i bolje.

Čija je ovo pjesma? (Chia e tazi pesen?) - 2003.

Jedna od najupečatljivijih satira balkanskog mentaliteta. Odiseja (ne bojte se, ne ona 2000) glavne protagonistkinje u vidu istraživanja porijekla sevdalinke "Anadolka", koja je dovodi u niz neugodnih situacija, dok npr. provokativno u Makedoniji  postavlja tezu o tome da je to srpska pjesma, ili pred Turcima iznosi tezu da to možda nije njihova pjesma.

Doviđenja, kako ste? - 2009.

Film u potpunosti sastavljen od velikog broja skupljenih i napisanih aforizama, koji se vještinom autora spajaju u cjelovitu priču. Pri tome, ne gledamo žive video zapise, nego se iza nas izlistavaju slike rata, siromaštva, nekih radikalnih mitinga, najkrace: slike onoga na što određeni niz aforizama koje u pozadini čujemo ukazuje, ili o čemu govori. Kroz film nas "recitujući" aforizme čitavo vrijeme vodi glas svima nam poznatog (barem onima koji su iole ozbiljniji pratioci "domaćih" filmova) Nebojše Glogovca.

0 0

nia @ 6.5.2012. 16:09

Earthlings (2005)       imdb     wiki

dugometražni dokumentarac koji govori o potpunoj ljudskoj ovisnosti o životinjama (koje se koriste kao ljubimci, za hranu, odjeću, zabavu i znanstvena istraživanja), ali on također prikazuje naš potpuni nedostatak poštovanja prema ovim takozvanim "ne-ljudskim opskrbljivačima". Tekst fima pripovijeda za Oscara nominirani glumac Joaquin Phoenix, a glazbu za film je skladao Moby. Snažan, edukativan i provokativan, film ZEMLJANI je daleko najopsežniji dokumentarac ikad proizveden koji se odnosi na vezu između prirode, životinja i ljudskih ekonomskih interesa. Postoje mnogi filmovi o pravima životinja koji su vrijedni pažnje, ali ovaj nadmašuje te okvire.

(izvor: www.izaogledala.com)

Film se može pogledati online na službenoj stranici: http://www.earthlings.com/

ovdje  možete pogledati s titlovima na hrvatskom jeziku.

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)

Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2012 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala