Forum

senilno_magare treba vašu pomoć! Tema

1

Tko me od forumaša donekle zna, zna me. Krenimo odatle. Znate da sam veliki obožavatelj filmova, serija, dokumentaraca; znate da me je tv do određene granice odgojio (tužno, ali istinito) itd. itd.

No prije tri tjedna umoran sam došao doma u stan, upalio tv i šest puta "prelistao" svih trideset i nekoliko kanala (hrt-a, nove, rtl-a i kabelske), nakon čega sam se ustao, odšetao do tv-a, ugasio ga i laganini krenuo iskapčati kabel po kabel, i sve skupa uredno spremio u ormar.

Vjerujem da je razlog tome ili prosvjetljenje (što je teško moguće) ili pak mnogobrojne cerebralne aneurizme izazvane izrazito nekvalitetnim programom i nemjerljivom količinom božanskog bijesa koji se u meni (bez mojeg znanja) nakupio tijekom godina.

Kako god bilo, tv je ostao u ormaru dva tjedna, kada sam odlučio poduzeti i sljedeći korak, te ga odjaviti (hence the name of this topic).

U samom hrt-ovom formularu o odjavi tv prijamnika, naime, navedeno je nekoliko razloga zbog kojih bi ga netko želio odjaviti. Evo kako taj dokument izgleda:

Kako odjaviti prijamnik:

Prema Zakonu o HRT-u obveza plaćanja RTV pristojbe vezana je uz vlasništvo radijskog ili televizijskog prijamnika i prestaje tek prestankom vlasništva zbog kojeg se plaća, ako u istom kućanstvu više ne postoji niti jedan drugi uređaj uz pomoć kojeg se može gledati televizijski ili slušati radijski program.

Ovisno o razlogu zbog kojeg je vlasništvo prestalo, potrebno je odgovarajući dokument dostaviti HRT-ovom Odjelu RTV pristojbe:

Razlog odjave:                                                                        Dokument:

1. Prodaja, poklon, kvar ili uništenje prijamnika                    -obrazac za odjavu prijamnika sa naše stranice,

potpisan  kod javnog bilježnika

2. Odlazak u starački dom                                                      -potvrda doma

3. Smrt obveznika plaćanja RTV pristojbe                             -smrtni list

4. Preseljenje, prodaja stana ili kuće                                    -kupoprodajni ugovor

5. Prestanak rada obrta ili pravne osobe                              - potvrda ministarstva gospodarstva

ili Trgovačkog suda

Odgovarajući dokument, zajedno sa osobnim podacima i brojem prijamnika, treba poslati poštom na adresu:

HRT
Odjel RTV pristojba
Prisavlje 3
10000 Zagreb

ili

Mail-om na pristojba(_at_)hrt.hr
Faxom na:   01/634 3586

Obrazac za odjavu možete naći u prilogu ili ga možete zatražiti mail-om, poštom ili faksom na gore navedenim adresama.

-tu je link na kojem možete naći dotični dokument:

http://www.hrt.hr/index.php?id=186&tx_ttnews[cat]=91&tx_ttnews[tt_news]=39499&tx_ttnews[backPid]=185&cHash=193782979c

Kao što vidite, nema ponuđene opcije: "Želim odjaviti tv-prijamnik jer više fizički ni mentalno nisam u stanju trpiti nevjerojatnu količinu sranja koja mi se svaki dan vizualno servira"

Zato imam par pitanja za one koji su možda upoznati s ovom procedurom:

1. Što od navedenog uzeti kao razlog?

2. U prvom odlomku se spominje i radio prijamnik - ako odjavim tv, trebam li posebno odjaviti i radio, ili će mi hrt-ova pretplata i dalje dolaziti na vrata ako ga ne odjavim?

3. Pregledao sam mnoge forume, i nekoliko ljudi spominje probleme s inkasatorima koji bi znali primjetiti da se u posjedu kućanstva nalazi "monitor" tj. kompjutor - nakon čega bi im nakon nekoliko dana u poštanskom sandučiću ponovno završila opomena poslana od hrt-a s primjedbom kako se i putem kompjutora može pratiti njihov program. Koliko shvaćam (po zdravome razumu), nakon što odjavim tv i imam kopiju potvrde koja to dokazuje, ja nemam razloga puštati inkasatora u svoj kućni prostor. Uglavnom, ljudi i nakon same odjave prijemnika nisu završili svoj sukob s ovim monopolistima.

4. Čisto iz znatiželje, što je sa skupinom ljudi koji bi koristili tv čisto u kombinaciji sa PS2?

5. I za kraj - jebo mater HRT-u!

Svaka pomoć u vezi ovog problema bit će duboko i iskreno cijenjena!

Iskreno Vaše, senilno_magare!

senilno_magaresenilno_magare
Registrirani korisnik

Broj postova: 742

A da probas ispunit taj njihov obrazac, napravit s nekim kratki, ali od obe strane potpisani (i time zakonski valjan) kupoprodajni ugovor za telku i probas tako? I  kako veli gradonacelnik Banderas: "APP - Ako prodje, prodje".
Naravno, ne zaboravi ih sterat u PM :)

A sto se tice posjedovanja telke za PS - nikad mi nije bilo jasno da li pretplatu placamo zato sto GLEDAMO TV ili zato sto POSJEDUJEMO TV. U svakom slucaju, spominjanje majke im ne gine.

UPDATE: 

Twitter je zakon! Ni 5 min nakon sto sam postavio pitanje vezano za ukidanje pretplate i odjave TV-a, @Getzzg je napisao:

ovdje ti je uputstvo :) Polulegalno al' navodno pali http://bit.ly/91FebR

Dakle, probaj to s linka:
http://tutorijali.hdonweb.com/korisni-savjeti/kako-prestati-placati-rtv-pristojbu
i javi da li radi :)

BenoBeno
Registrirani korisnik

Broj postova: 510

Thx, Beno. Wink Već sam negdje naletio na sličan članak što se tiče općine Primošten i tog polulegalnog načina odjavljivanja (http://www.narodni-list.hr/articles/1DGpKjqH-qu) - vjerujem da je ovaj "recept" koji si mi poslao izvađen od tamo, al' sam bio malo skeptičan.

Probat ću, pa ćemo vidit. Ako to ne upali, I have a dynamite-girdle hangin' in my closet just waitin' to be strapped around the waist - a onda pravac Prisavlje i Alah akbar!

Once again, muchas gracias for the info!

Registrirani korisnik

FYI vezano za obvezu plaćanja pretplate.

Prema dopisu HRT-a i razgovoru s zaposlenikom (neka menadžerska zvijer) morala sam (za jedan posao) platiti televizijsku pretplatu za svaki monitor na javnom prostoru iako nisu prikazivali tv program (već neki nas reklamni dvd). Njihov reasoning je da monitori imaju tv tunere. Predložila sam da se tuneri maknu iz monitora (od proizvodaca koji su za nas i sastavljali monitore) ali to HRT nije prihvatio.

Nadalje, sto se inkasatora tice, oni NEMAJU pravo uci u tvoj stambeni prostor.

Sretno Smile

moccamocca
Registrirani korisnik

Broj postova: 88

bas mi je zao sto ti nemogu pomoci...ali program je toootaaaalnaaa pusiona...i stvarno neznam zasto placamo pretplatuCry
seljankicaseljankica
Registrirani korisnik

Broj postova: 282

1. prvi razlog odaberi, eventualno kupoprodaju

2. da ti plaćaš to što imaš tv, nama ta vražja uplatnica ne dolazi poštom nego neki barba mjesečno redovito kuca na vrata. btw imamo 3 tv-a, ali 2 skrivamo =).

3. onda im opsuješ kosti i uši blatne

4. moš mislit

5. potpis

ali savjetujem da kad se odjaviš jednostavno sakriješ negdje tv i odje**š pretplatu =) (joke, don't get me wrong & end up in jail) 

juajua
Registrirani korisnik

Broj postova: 603

Magare, vidi ovako, kao razlog odjave navedeš npr. darovanje, a poslije ti ne mogu ući u stan niti pod razno. Dakle, u stan ti može ući jedino policija i to s nalogom, a neki inkasator ni u ludilu (iako, priznajem, likovi znaju biti jako agresivni, no ne popuštaj). Probat će oni provjeriti jedno 2-3 puta i onda odustati. I da, po Zakonu o HRT-u, to se odnosi i na radio prijamnik, no pri odjavi jednostavno veliš da ga nemaš (ako te pitaju). Odredba Zakona o HRT-u je čl. 53, koji glasi

Članak 53.(1) Vlasnici radijskih i televizijskih prijamnika na području Republike Hrvatske dužni su HRT-u plaćati pristojbu.(2) Vlasnik prijamnika dužan je HRT-u prijaviti prijamnik najkasnije u roku od 30 dana od dana nabave prijamnika, a promjenu adrese, mjesta stanovanja ili sjedišta, vlasnik je dužan prijaviti najkasnije u roku od 15 dana od dana promjene.(3) Vlasnik prijamnika nije dužan plaćati pristojbu ako prijamnik odjavi.(4) Visina pristojbe iznosi 1,5 % prosječne neto mjesečne plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj, na temelju statističkih podataka za prethodnu godinu.(5) Kućanstva koja u vlasništvu imaju dva ili više radijskih i televizijskih prijamnika plaćaju mjesečnu pristojbu utvrđenu u stavku 4. ovoga članka kao da imaju jedan radijski ili televizijski prijamnik.(6) Pravne osobe plaćaju pristojbu na svaki prijavljeni prijamnik u iznosu utvrđenom u stavku 4. ovoga članka.

Sretno!Cool

ayaaya
Registrirani korisnik

Broj postova: 905

Jel to znaci da ce mi naplatit jos jednu pretplatu zato sto na mobitelu mogu slusat radio!?!?!
BenoBeno
Registrirani korisnik

Broj postova: 510

Magare, vidi ovako, kao razlog odjave navedeš npr. darovanje, a poslije ti ne mogu ući u stan niti pod razno. Dakle, u stan ti može ući jedino policija i to s nalogom, a neki inkasator ni u ludilu (iako, priznajem, likovi znaju biti jako agresivni, no ne popuštaj). Probat će oni provjeriti jedno 2-3 puta i onda odustati. I da, po Zakonu o HRT-u, to se odnosi i na radio prijamnik, no pri odjavi jednostavno veliš da ga nemaš (ako te pitaju). Odredba Zakona o HRT-u je čl. 53, koji glasi...

Sretno!Cool

aya

E, thx! Wink Ovaj info za radio i zakone mnogo pomaže jer to nisam kužio prije. Koliko vidim, zavukli su svoje masne pretplatničke prste skoro u svaki uređaj... probat ću se provuć mimo svih tih zakona nekako... jer mi ni na kraj pameti ne pada da zbog odjave tv-a na kraju budem morao odvjetnika unajmit (Leroy Jethro Gibbs' rule #13 Never, ever involve a lawyer.)

P.S. znam ja kakvi inkasatori znaju bit i kako s njima treba razgovarat... imam dobrog mentora što se tog tiče... brat i njegova cura ih tjeraju s praga svako malo zbog nekih nerazriješenih problema Laughing
Registrirani korisnik

Sve su ti rekli,osim najvaznijeg.

Samo nazovi,dođe majstor i zapecati,mislim da je 200 kn.

ovo da nitko ne moze uci u tvoj dom ,znaju i ptice na grani,ako nemaju sudski nalog ili ukoliko nije javni prostor.

Inace nek te neki susjed prijavi,pocnu problemi,davit ce te stalno, tj obilaziti

Nemoj zaboravit kad ti zapecate telkac,zapecate kabel,nemoj ga bacit bar 3 godine,tj do relativne zastare.Aya ti je navela neke zakone al ti nije navela..one koji pobijaju ove,a ako uđes u pravnu bitku sa njim,pušiš 80%

Sretno,znam da to radis radi principa a ne radi love.

Ko ih jebe,smradovi. 

zubakzubak
Registrirani korisnik

Broj postova: 554

.Aya ti je navela neke zakone al ti nije navela..one koji pobijaju ove,a ako uđes u pravnu bitku sa njim,pušiš 80%

Koji to zakon "pobija" Zakon o HRT-u?

A ako uđeš u pravnu bitku s njima i zatrebaš savjet, tu sam Laughing!

ayaaya
Registrirani korisnik

Sve su ti rekli,osim najvaznijeg.

Samo nazovi,dođe majstor i zapecati,mislim da je 200 kn.

Inace nek te neki susjed prijavi,pocnu problemi,davit ce te stalno, tj obilaziti

Nemoj zaboravit kad ti zapecate telkac,zapecate kabel,nemoj ga bacit bar 3 godine,tj do relativne zastare.Aya ti je navela neke zakone al ti nije navela..one koji pobijaju ove,a ako uđes u pravnu bitku sa njim,pušiš 80%

Sretno,znam da to radis radi principa a ne radi love.

Ko ih jebe,smradovi. 

zubak

Pametno ovo šta za kabel kažeš... nije mi to na pamet palo. Thx!

Skoro sve što radim, radim iz principa... a onaj mali posto radim radi kruha na stolu i kave u šalici Laughing

Zahvaljujem Vam svima na pomoći - iskoristit ću cijelu ponuđenu logistiku!

Registrirani korisnik

neke male opaske:

1.onaj smrad Hanžeković je njihov odvjetnik

2.ako imaš auto registriran na svoje ime i u njemu radio..hm:)

3.jedino što prolazi je laptop ili kompjuter i online TV

svenicsvenic
Registrirani korisnik

Broj postova: 1

Uf,Hanžekovic,nisam znao ...........gadan tip
zubakzubak
Registrirani korisnik

Broj postova: 554

Ni Hanžeković ni Radaković sigurno ne vode HRT-ove sporove za naplatu pristojbi Laughing!

Imaju zato gomilu pripravnika!

ayaaya
Registrirani korisnik

senilno_magare treba vašu pomoć!
1