senilno_magare @ 18.3.2010. 12:52 Tko me od forumaša donekle zna, zna me. Krenimo odatle. Znate da sam veliki obožavatelj filmova, serija, dokumentaraca; znate da me je tv do određene granice odgojio (tužno, ali istinito) itd. itd.
No prije tri tjedna umoran sam došao doma u stan, upalio tv i šest puta "prelistao" svih trideset i nekoliko kanala (hrt-a, nove, rtl-a i kabelske), nakon čega sam se ustao, odšetao do tv-a, ugasio ga i laganini krenuo iskapčati kabel po kabel, i sve skupa uredno spremio u ormar.
Vjerujem da je razlog tome ili prosvjetljenje (što je teško moguće) ili pak mnogobrojne cerebralne aneurizme izazvane izrazito nekvalitetnim programom i nemjerljivom količinom božanskog bijesa koji se u meni (bez mojeg znanja) nakupio tijekom godina.
Kako god bilo, tv je ostao u ormaru dva tjedna, kada sam odlučio poduzeti i sljedeći korak, te ga odjaviti (hence the name of this topic).
U samom hrt-ovom formularu o odjavi tv prijamnika, naime, navedeno je nekoliko razloga zbog kojih bi ga netko želio odjaviti. Evo kako taj dokument izgleda:
Kako odjaviti prijamnik:
Prema Zakonu o HRT-u obveza plaćanja RTV pristojbe vezana je uz vlasništvo radijskog ili televizijskog prijamnika i prestaje tek prestankom vlasništva zbog kojeg se plaća, ako u istom kućanstvu više ne postoji niti jedan drugi uređaj uz pomoć kojeg se može gledati televizijski ili slušati radijski program.
Ovisno o razlogu zbog kojeg je vlasništvo prestalo, potrebno je odgovarajući dokument dostaviti HRT-ovom Odjelu RTV pristojbe:
Razlog odjave: Dokument:
1. Prodaja, poklon, kvar ili uništenje prijamnika -obrazac za odjavu prijamnika sa naše stranice,
potpisan kod javnog bilježnika
2. Odlazak u starački dom -potvrda doma
3. Smrt obveznika plaćanja RTV pristojbe -smrtni list
4. Preseljenje, prodaja stana ili kuće -kupoprodajni ugovor
5. Prestanak rada obrta ili pravne osobe - potvrda ministarstva gospodarstva
ili Trgovačkog suda
Odgovarajući dokument, zajedno sa osobnim podacima i brojem prijamnika, treba poslati poštom na adresu:
HRT
Odjel RTV pristojba
Prisavlje 3
10000 Zagreb
ili
Mail-om na pristojba(_at_)hrt.hr
Faxom na: 01/634 3586
Obrazac za odjavu možete naći u prilogu ili ga možete zatražiti mail-om, poštom ili faksom na gore navedenim adresama.
-tu je link na kojem možete naći dotični dokument:
http://www.hrt.hr/index.php?id=186&tx_ttnews[cat]=91&tx_ttnews[tt_news]=39499&tx_ttnews[backPid]=185&cHash=193782979c
Kao što vidite, nema ponuđene opcije: "Želim odjaviti tv-prijamnik jer više fizički ni mentalno nisam u stanju trpiti nevjerojatnu količinu sranja koja mi se svaki dan vizualno servira"
Zato imam par pitanja za one koji su možda upoznati s ovom procedurom:
1. Što od navedenog uzeti kao razlog?
2. U prvom odlomku se spominje i radio prijamnik - ako odjavim tv, trebam li posebno odjaviti i radio, ili će mi hrt-ova pretplata i dalje dolaziti na vrata ako ga ne odjavim?
3. Pregledao sam mnoge forume, i nekoliko ljudi spominje probleme s inkasatorima koji bi znali primjetiti da se u posjedu kućanstva nalazi "monitor" tj. kompjutor - nakon čega bi im nakon nekoliko dana u poštanskom sandučiću ponovno završila opomena poslana od hrt-a s primjedbom kako se i putem kompjutora može pratiti njihov program. Koliko shvaćam (po zdravome razumu), nakon što odjavim tv i imam kopiju potvrde koja to dokazuje, ja nemam razloga puštati inkasatora u svoj kućni prostor. Uglavnom, ljudi i nakon same odjave prijemnika nisu završili svoj sukob s ovim monopolistima.
4. Čisto iz znatiželje, što je sa skupinom ljudi koji bi koristili tv čisto u kombinaciji sa PS2?
5. I za kraj - jebo mater HRT-u!
Svaka pomoć u vezi ovog problema bit će duboko i iskreno cijenjena!
Iskreno Vaše, senilno_magare!