Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Ex Machina

1
    8 4

bearfoot @ 17.5.2015. 16:38

napokon, nakon duuugo vremena jedan nepretenciozan sf film  vrijedan gledanja, a sigurno jedan od naboljih AI filmova koji sam gledao...bez bjesomučne akcije i pucačine, bez vanzemaljaca, bez putovanja kroz vrijeme...čista dramski napeta radnja koja je otvorila vrata ka nebrojeno mnogo interesantnih epiloga, i možda nisam najsretniji izabranim završetkom, ali ipak, dovoljno napet i intrigantan od početka do kraja...poruka je jasna, umjetne ili prirodne, žene su zajebane i superiorne....

4 1

mario @ 8.6.2015. 20:23

Izvrstno, pravi treat za ljubitelje SF. Jedan od onih koji ti ubaci bubicu u glavu i ne možeš a da ne razmišljaš šta bi bilo kad bi bilo.

Što se tiče kraja, hm, ne smijem previše otkriti ali mislim da je pogođen i da baš nam takav kraj daje materijala za raspravu. 

2 0

gorlock @ 18.7.2015. 18:22

Zanimljiv film koji se bavi umjetnom inteligencijom, te mogućeg samostalnog razmišljanja (ne na osnovu zadanih programskih parametara).

U zadnje vrijeme pogledao sam par SF filmova i kod svih se zapravo vrti slična tema, a to je da na osvnovu dobivenih podataka sa internet pretraživača "strojevi" mogu doznati mnogo više o ljudima, nego što to mogu ljudi o sebi ili o strojevima.

U filmu se proteže pitanje "Tko je Bog?" i što nas čini ljudima, za razliku od robota sa umjetnom inteligencijom? 

Ono što je svojstveno čovjeku da se razlikuje od strojeva je nagon za opstankom.

I ovdje se opet postavalja pitanje (baš kao i u Terminatoru Genysis) što kada strojevi postanu svjesni da je čovjek najveća opasnost za njihov opstanak?

U svakom slučaju jako zanimljiv film.

Tko očekuje pucačinu, neka gleda novog Robocopa.

1 0

chevalier @ 30.7.2018. 22:59

Preporuka: gledati.

0 0

skeletor @ 11.6.2025. 20:01

Visoko natprosječan SF film. Može se gledati, shvatiti, poentirati iz više kuteva, evo meni najupečatljivijih:

1) Ovdje vidim naivnog i neiskusnog 26-godišnjaka koji postaje emocionalna i psihološka žrtva u borbi dvoje teških Manipulatora koji neće prezati pred ničim da dođu do svojih ciljeva.
    Izmišljaju, lažu, muljaju, poigravaju se sa emocijama, ulaze na maligan način "u glavu"  tj. beskrupuluzno manipuliraju mladog dečka samo da dođu do cilja.

2) Podcjenjivanje može biti opasno po život. Već u prvoj sceni upoznavanja nema "pravog" dočeka i par minuta nema rukovanja glavnih likova. Od prvog susreta lažna srdačnost koja se sa vremenom ogoljava jer Nathan kao šef jedno priča, drugo radi a treće misli u odnosu na mlađeg kolegu. Cijelo vrijeme zadirkuje Caleba, lažno ga ohrabljujući dok svaku informaciju i svako osvještavanje u vezi robotike i AI koje prosljeđuje radi na jedan iritantan i podcjenjivački način. Nakon tjedan dana Caleb polagano shvaća kakva ga dva manipulatora pokušavaju iskoristiti i odlučuje se za onog koji je bio pošteniji i korektniji u odnosu. 

3) Ubacivanje ljudske svijesti u robota je "đavolski" posao jer je ljudska svijest od pamtivjeka bila iskvarena i sklona najnižim potrebama, pogotovo u egzistencijalnim situacijama. Na kraju taj nagon preživljavanja dovodi do nekoliko smrtnih posljedica.

4) Muškarci su nešto slabiji prema ženskom laskanju, makar to laskanje došlo iz umjetne inteligencije. Na kraju, umjetna ali urođena ženska laskavost, inteligencija i nedostatak empatije uspijeva dovest jednog Muškarca u poziciju da zove drugog Muškarca koji će biti testni subjekt. Na kraju i taj Muškarac popušta mijenjajući cijeli sigurnosni sustav. Treća priča je da ženski AI može izmanipularati drugi ženski AI na temelju ženske AI solidarnosti sa smrtnom posljedicom. Na kraju pada čak i pilot helikoptera pod šarm.

5) Ako je nemoralno koristiti životinje za pokuse i ako je razlika između ljudi i životinja svijest o smrti, da li je nemoralno stavljatii ljudsku svijest unutar testnog subjekta znajući da je taj subjekt svjestan svega kao i čovjek od krvi i mesa? Da li je moralno držati takvu svijesnu "osobu" zatvorenu čitav život i raditit bezbroj testova, pritom ne skrivajući namjere o uništenju te svijesti sa završetkom pokusa?

Puno, puno pitanja i zanimljiv film. Čvrsta osmica, 8/10

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2025 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala