Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Elena

1
  • #1
    2 1

    postova:114
    mersault @ 15.1.2014. 15:37

    Klasičan reprezent evropske kinmetografije, što znači da je uvođenje u idejnu sadržinu filma sporo, i da se uvod može činiti na trenutke monotonim (naročito onima koji preferiraju američku, korejsku i sl. dinamičnije kinematografije); ali kao i većina (nagrađivanih) evropskih filmova i ovaj film, posmatran kao cjelina,  više je nego solidan.

    Dobrom evropskom režiseru daj scenarij "čovjek ide u WC", on će napravit slojevit i artificijelan (šta god to značilo) film. Ni "Elena" nije scenarijski ultrasadržajan film, ali stil i idejna podloga su razlozi zbog kojih bi mu trebali dati šansu, naročito ako niste alergični na evropske filmove.

    Od univerzalnih tema, "Porodica" se nameće kao glavna i to ne unutar jednostavnog, idealiziranog diskursa, nego kompleksno i vešeznačno (nešto kao u "Mystic River", samo uz malo manje epike i megalomanije, više realističnosti, i cinici koji ne ljube evropski film bi rekli: uz više dosade), a od političo-društvenih tema u prvom planu je propitivianje moralne pozicije niže srednje klase, koja često kritizira materijalni konformizam, ali vreba svaku priliku da uživa, i da se na neki način ubaci u u krugove materijalnog elitizma.

    Inače polu-offtopic:

    smatram film pogodnijim za HRT 3 nego HRT 1, ali eto, nakon početnog naleta HRT-a 3 sad su se posvetili cijeđenju ono malo kvaliteta što postoji u inače očajnoj indijskoj kinematografiji s jedne, i nakakvom snobovskom elitizmu u vidu Tarkovskog s druge strane. Samo još fali da počnu puštat one "pejsažne" Herzogove filmove.

  • #2
    0 1

    postova:256
    karter @ 15.1.2014. 21:17

    Lijepi komentar mersault međutim iako se slažem da je HRT 3 podosta iscijeđen u okviru budžeta i time filmova kojima raspolažu nisam shvatio skroz ovaj dio o Tarkovskom.

  • #3
    1 2

    postova:114
    mersault @ 17.1.2014. 14:13

    Lijepi komentar mersault međutim iako se slažem da je HRT 3 podosta iscijeđen u okviru budžeta i time filmova kojima raspolažu nisam shvatio skroz ovaj dio o Tarkovskom.

    Često se u društvu, kad većina priča o blockbusterima i novim kino hitovima, kao ljubitelj evropskih / iranskih / japanskih filmova osjetim kao snob (eventualno se uključim kad neko pruži slamku spasa spominjući Eastwooda, braću Coen ili Lyncha), ali kad neko spomene Tarkovskog, mali azijat u meni, poput onog iz popularnog video clipa, koji uzvikuje "Geiiii!", istim intenziteton vrisne "Snooob!".

    Jednostavno, kad god sam im'o priliku razmijenit mišljenje s ljubiteljima Tarkovskog, ili na forumima čitati hvalospjeve o istom, entuzijazam se svodi na neke neodređene, apstraktene stvari: "atmosferičnost... ljepota scena... alegorije o ruskoj historiji (pri tome niko da spomene koja to scena i kako ukazuje na rusku historiju)".

    Jedini njegov odličan film koji sam gled'o je "Offret", a on mnogo više miriše na Bergmana nego na Tarkovskog, i hajd "Stalker" se može svarit, jer je tu simbolika barem donekle čitljiva. ("Solaris" nisam još gled'o, a očekujem puno od njega)

    Da ne bude potpuni offtopic: Npr. neko može reći da su mu i "Elena" i filmovi Tarkovskog dosadni, ali će mnogi "Elenu" shvatit, a ja još nisam sreo čovjeka koji će mi protumačiti sadržaj filmova ovog Rusa, a da se to tumačenje ne svodi na neke uopćene i do srži apstraktne floskule.

  • #4
    2 1

    postova:256
    karter @ 17.1.2014. 21:29

    Prvo, nisam ti ja minus dao i ovo je potpuni offtopic.Ako ću sad govoriti  o snobovima zavisno o tome što ta osoba  gleda, divi se, preferira u kinematografiji otvorio bi pravu pandorinu kutiju iz koje ne bi bilo izlaska, tako da neću o tome već ću reći malo o Tarkovskom. Apsolutno te shvaćam i razumijem tvoje mišljenje o njemu iako se osobno ne slažem, međutim sve se svodi na to što netko voli u filmu, i kako on shvaća film - jedan moj prijatelj svaki film stariji od deset godina zove prahistorijskim, i ako nema akcije, energične radnje, dobrih ženskih dosadan je i spor, što bi on tek rekao za tarkovskog poslalo bi ga to u ludnicu-naravno karikiram ali svatko traži i cijeni u filmu nešto drugo, drugi element filma. ZAto ja nikada neću nekoga tko zna nešto o filmu nazvati snobom, iako to možda potajno mislim jer jebiga možda on vidi nešto što ja ne vidim, zato i mrzim termin pretenciozan, na to popizdim.

    Tarkovski ne spada u moje najdraže filmaše, međutim volim njegov originalnost u pristupu filmu, jednom pristupu kojeg je malo drugih umjetnika pratilo. Iz današnje perspektive spor, razvučen, kadrovi beskonačni, usred filma upadaju neki stihovi koje ne znamo niti tko govori niti o čemu govore međutim vizualno izuzetan, gotovo slikarske lijepote kadrova, naravno da ima pojedinih scena koje odskaču ali svaki film je u cjelosti vizualno predivan, naravno i tu ima nekih koji prednjače. I nisu to neke apstraktne stvari to je tu, relevantan filmski element. A uz to mora se priznati da tematika njegovih najboljih filmova (Andrej Rubljov, Solaris) nije sad baš teška za isčitati, istina teme su poprilično opširne, univerzalne (pa što je to loše?) on takve voli što u korelaciji sa njegovim intimnim otvaranjima gledatelju zbilja spada u filmske povijesne raritete. Apstraktna može biti ta simbolika određenih scena, apsolutno - pa i ja moram priznati da bi volio da mi netko objasni Zrcalo, koje moram priznati nisam doživio međutim ostatak i više nego nadoknađuje to, a i što nam mora sadržaj filma biti skroz jasan kako bi nam se film svidio. Sad će ispasti da ti želim promijeniti mišljenje, ne već samo reći kako odličnost u ovim elementima je sasvim dovoljna da neke njegove filmove a i karijeru nazovemo izuzetnima.

  • #5
    1 0

    postova:114
    mersault @ 18.1.2014. 13:58

    Prvo, nisam ti ja minus dao

    Ma je*eš pluseve i minuse, daj da mi razmijenimo mišljenja.

    i ovo je potpuni offtopic

    A da prijeđemo na temu "općenito o filmu"?

  • #6
    0 0

    postova:150
    manon @ 29.4.2015. 14:17

    Očekivala sam više.

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala